Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2019-05-22]

Stadsbyggnadskontoret kollade stans uteserveringar

Tomas Olsson från Räddningstjänsten och Erika Agering från polisens tillsynsenhet var med på rundvandringen. Foto: Agneta Eklund

Ska vara tillgängliga för alla. Nu har uteserveringarna tagit plats på Göteborgs gator och torg och stadsbyggnadskontorets har genomfört sin årliga rundvandring. I första hand kontrollerade man att serveringarna är tillgängliga för alla, även de som använder rullstol.

Simon Edman Lekemo är tillsynshandläggare och kontrollerar att rampen in till uteserveringen inte har för stor lutning. Foto: Agneta Eklund

– Krögarna har många regler att hålla ordning på och vi vill hjälpa dem att göra rätt. De allra flesta anstränger sig också för att göra serveringen tillgänglig, det ger ju möjlighet att ta emot fler gäster, säger Pia Hermansson, enhetschef på stadsbyggnadskontorets byggavdelning.

En person med rullstol ska få plats
Om uteserveringen är ombyggd till en så kallad sommarveranda behövs tillfälligt bygglov under sommarsäsongen, annars räcker det med tillstånd från polisen. I båda fallen finns regler för tillgänglighet.

Nivåskillnaderna ska vara så små som möjligt och om det behövs ramp får den inte luta för mycket. En person med rullstol eller rullator ska både kunna ta sig in till uteserveringen och kunna passera mellan borden

Tillsyn ihop med polis, trafikkontor och räddningstjänst
– Vi hade informerat restaurangerna på förhand om att vi skulle komma. På några ställen var det saker som behövde åtgärdas, och dessa restauranger kontaktar vi för att ge dem möjlighet att rätta till det som behövs, fortsätter Pia Hermansson

Även polisen, trafikkontoret och räddningstjänsten var med på rundvandringen. Polisens ansvar är att kontrollera att det finns tillstånd att använda marken som uteservering, en bedömning som de gör tillsammans med trafikkontoret. Räddningstjänsten inspekterade framförallt utrymningsvägarna.

Reglerna blir tydligare med samverkan
– Vi samverkar mer och mer med stadsbyggnadskontoret men även med andra myndigheter i olika tillsynsärenden, säger Tomas Olsson från Räddningstjänsten. Det finns många fördelar med samarbete över myndighetsgränserna, bland annat blir de regler och krav som finns mer tydliga för medborgarna. Vi får en också bättre effekt när vi samarbetar, vi jobbar ju alla för ett tryggare och säkrare Göteborg.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling