Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2014-02-21]

Stadsmuseet drar igång stort tillgänglighetsprojekt

Har fått 2,8 miljoner från Allmänna arvsfonden. Göteborgs stadsmuseum startar nu ett stort teknikprojekt för att göra museets verksamhet mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning, särskilt ungdomar. Funktek heter projektet.

– Vi kommer att rekrytera cirka 100 unga människor med olika funktionsvariationer som ska vara Funktek-piloter, säger Cajsa Lagerkvist, enhetschef för utställningar och kommunikation på museet.

– De är personer med spetskompetens som kommer att ge oss ny kunskap. De får därför arvode för uppdraget, antingen engångsarvode eller en rimlig timlön, beroende på hur mycket de arbetar i projektet.

Utopia är med
Stadsmuseet är projektägare för Funktek, som har fått 2,8 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden.

Arbetet kommer att bedrivas i samarbete med flera organisationer och aktörer, till exempel kulturföreningen Utopia i Göteborg, som i fyra år arbetat för ett vidgat deltagande i kulturlivet.

Mistra-Urban Futures är också med, inom fältet hållbar stadsutveckling, tillsammans med Riksutställningar, som vet hur man utvecklar utställningar. Huvudansvaret för det tekniska tänket vilar på Interaktiva institutet.

– Redan idag kan man med hjälp av smarta telefoner eller ipads uppleva utställningar och debattkvällar på nya sätt, säger Cajsa Lagerkvist.

Stadsvandring hemifrån
Man kan tänka sig en ”mini-Segway” med kamera som fjärrstyrs runt på en utställning, för personer inte kan vara på plats.

– Eller stadsvandringar som kan följas av den som sitter hemma. Exakt hur lösningarna kommer att se ut är inte klart än, men det finns mycket teknik i framkanten. Och där har Interaktiva institutet kunskaperna, säger Cajsa Lagerkvist.

Hon anser att det ytterst är en fråga om demokrati.

– Målet med Funktek är att fler människor ska kunna delta i samtalet om staden och stadens historia. Och få uppleva kultur. Vi vill vara ett museum för alla.

– Och med det här starka partnerskapet kommer resultaten att kunna spridas till andra verksamheter nationellt och internationellt, säger Cajsa Lagerkvist.

Projektet startar omgående och har stöd i ett år, med möjlighet till förlängning.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Göteborgs Stads servicepolicy, återremiss för ärendet om projekt Skeppsbron samt återremiss för om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet var något av det som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 31 januari

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling