På torsdag i nästa vecka blir det debatt om den offentliga psykiatriska vården i anslutning till två föreställningar på Stadsteatern som båda berör psykisk ohälsa. Teatern vill med sin debattserie Fingret i ögat engagera sig i aktuella samhällsfrågor. Bland annat kommer synen på människor med psykiska sjukdomar att diskuteras.

På Stadsteatern spelas just nu två föreställningar som båda berör psykisk ohälsa. Dels Klaras resa som spelas på Stora scenen och dels monologen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva på Nya studion.

Två timmars diskussion innan föreställningen

Torsdag den 9 december börjar båda föreställningarna klockan 19 och dessförinnan, mellan klockan 17 och 19, blir det debatt i Foajébaren på Stadsteatern om den offentliga psykiatriska vården i Västra Götalandsregionen idag.

-Teatern har under flera år ordnat debatter i samhällsfrågor kopplade till teaterföreställningarnas tematik. Vår förhoppning med dessa debatter är alltid att skapa intressanta diskussioner och möten mellan människor, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare på Stadsteatern.

Vårdpolitiker och tjänstemän deltar

Deltagare i debatten är bland andra det moderata regionrådet Annika Tännström och socialdemokraten Jan-Åke Simonsson. Sakkunniga tjänstemän kommer också att medverka.

De frågor som kommer att tas upp är synen på människor med psykiska sjukdomar, brister i dagens vård, effekter av nedskärningar och omorganisationer samt nya tankesätt och möjliga lösningar.

Det är fri entré och allmänheten är välkommen.