Göteborgs äldsta park. Brunnsparken har rustats upp och nu invigs Göteborgs äldsta park digitalt med en film. “Det har alltid varit en viktig plats och mötespunkt. Vi hoppas att så många som möjligt tittar på filmen och ser hur fin Brunnsparken har blivit”, säger Johanna Reteike, planeringsledare på park- och naturförvaltningen och projektledare för Brunnsparkens invigning.

Upprustningen av Brunnsparken var klar i februari 2020 och den var tänkt att invigas den 4 juni förra året. När covid-19-pandemin bröt ut flyttades invigningen fram.

– Brunnsparken är Göteborgs äldsta park och vi ville göra något extra. Någon form av uppträdande och invigningstal som tenderar att samla mycket folk. Vi bjöd in Håkan Hellström-kören som bara den består av hundra personer. Men vi insåg att det inte skulle fungera, det var för osäkert på grund av pandemin, säger Johanna Reteike.

Gjorde en film

Därför togs beslutet att göra en film och ha en digital invigning i stället. Även det var en utmaning för att inte samla människor och orsaka trängsel. Så filmen spelades in under tider när det inte var så mycket folk i Brunnsparken.

– Vi har gjort en kortare film för spridning i sociala medier och en längre film på sex-sju minuter för den är nyfiken och vill veta mer. Det är en mix av vad som gjorts i Brunnsparken, historia, framtidstankar, gammaldags brunnsmusik med Göteborg Brasskvintett och Katarina Hemlin som gjort den officiella jubileumslåten för Göteborg, säger Johanna Reteike.

Fick sitt namn 1834

När Göteborg grundades 1621 var Brunnsparken bara en holme i Stora hamnkanalen. Där byggdes en järnvåg för att väga allt järn som skeppades ut från Göteborg. Platsen kallades då för Järnvågsplatsen.

Betydligt senare Hans Jacob Cavallin, som ägde apoteket Kronan, ett brunnshus på holmen och 1834 myntades namnet Brunnsparken. Upprustningen av den har varit ett samarbete mellan Göteborgs Stad och olika aktörer.

– Välkommen att uppleva nya Brunnsparken! säger Johanna Reteike.