Nu finns den på Tuve torg. Den flygande mattan är tillbaka och i år landar den på torg i staden. Mattan är en mötesplats för lek, häng och fika och kommer med ett budskap om ett jämlikt Göteborg. Under juni finns mattan på Tuve torg.

Läs också: Fler tillfälliga mötesplatser i sommar

Det är tredje året som den flygande mattan flyger runt i Göteborg. Mattan landar i år på fem torg och är en del av trafikkontorets arbete med Ta plats, som syftar till att skapa en mer attraktiv stadsmiljö med mer plats för gång och vistelse i Göteborg (läs mer om Ta plats i separat artikel). Under maj fanns flygande mattan på Axel Dahlströms torg och nu under juni finns den på Tuve torg.

Kommer med ett budskap

– Den flygande mattan kommer med ett budskap om jämlikt Göteborg. Tanken är att den ska förgylla ett torg under en tid. Den ska vara en mötesplats där man kan leka, sitta och läsa och ha med sig fika, säger Ulrika Åkerlind, utvecklare och projektledare på trafikkontoret.

Konditorn vid Tuve torg har bland annat gjort tårtor som är inspirerade av den flygande mattan. Foto: Tarja Elmberg

Den flygande mattan är stor, sju gånger tio meter, och är av tjockt konstgräs.

– Det är lite inspirerad av en persisk matta. Tanken är att vi rullar ut en vardagsrumsmatta för att under en tid förstärka torgen som mötesplats. Det finns ett antal fåtöljer, lekmöbler och några lådor. Barnen har fullt upp med lek!

Det finns också en nästan tre meter hög stol vid mattan. Det är barnens bestämmarstol.

– Vi uppmärksammar barnkonventionen som blev lag den första januari på det sättet.

En del aktiviteter

När mattan flög runt i Göteborg förra året var det många aktiviteter vid och kring den i stadsdelarna.

– I år hinner stadsdelarna inte engagera sig lika mycket. Men det var några aktiviteter vid Axel Dahlströms torg i den mån de kunde och med tanke på social distansering på grund av covid-19-pandemin. På Tuve torg engagerar både kyrkan och biblioteket.

På Tuve torg har också konditorn engagerat sig och tagit fram fika på flygande mattan-temat.

– Allt sådant är välkommet och oerhört positivt. Vi kan sätta ut en matta, med möblemang, men andra kan hitta på saker kring och på den.

Flygande matta också på Kungstorget

Förutom den flygande mattan som landar på de fem torgen kommer även en matta att landa på Kungstorget, förmodligen i slutet av juni.

– Den blir en del av en större mötesplats med grönska och sittplatser på Kungstorget.

I maj låg den flygande mattan på Axel Dahlströms torg. Foto: Tarja Elmberg