Stora händelser från sommaren. Intresset är stort för bygget av nya Hisingsbron. Fyra nya filmer släpps i webb-tv-serien Brobyggarna under onsdagen. Den här gången får tittarna vara med om stora händelser från sommaren.

Bygget av Hisingsbron dokumenteras flitigt. Hittills har tre filmer släppts i webb-tv-serien Brobyggarna och nu är det dags för fyra nya.

– Filmerna visar det som har hänt i sommar. Det fjärde avsnittet handlar om utmaningen med alla stora projekt som pågår samtidigt i området och samverkan med dem, det är Västlänken, E45 och Platinan, säger Anna Haglund, projektkommunikatör i projekt Hisingsbron.

Stora stålleveranser

Avsnitt fem handlar om pylonerna, det vill säga de fyra pelarna, som monterades i juli. Det är i dem som linorna och lyftsystemet till lyftspannet och motvikterna sitter.

– Det har varit stora stålleveranser i sommar, först kom pylonerna och sedan kom brons hjärta, lyftspannet (avsnitt sex). Maskineriet ska få lyftspannet att kunna öppnas och stängas och om det handlar avsnitt sju.

Stort intresse

Intresset har varit och är stort för bygget av Hisingsbron.

– Vi har märkt när vi hållit med stora monteringar, både av pyloner och lyftspann, att det finns ett jättestort intresse. Vi har haft publik som tittat på, bänkat sig vid älven och tagit en kopp kaffe.

Har använt drönare

Filmerna ger en annan dimension av brobygget.

– När man står vid sidan av ser man inte riktigt allt, vad de olika momenten innebär och hur många personer som är inblandade. Jag tycker vi har lyckats ge en bra bild av hur spännande byggnationen är. Det är mycket filmat med drönare och man får möta dem som jobbar med att bygga bron, Brobyggarna.

Många spännande byggmoment klar

Hisingsbron ska stå klar till hösten 2021 och blir en ny länk mellan fastlandet och Hisingen. Filmerna görs i samarbete mellan trafikkontoret och Skanska MTH. De släpps på Facebook, Instagram, Youtube och på Göteborgs Stads sida för stadsutveckling (se länk nedan). Det blir fler filmer framöver.

– Manus är inte klart, men det är många spännande byggmoment kvar att dokumentera innan bron är helt klar. Monteringen av pylontopparna i december står näst på tur liksom när biltrafik kan släppas över Arpeggio i vår och när vi bygger klart hela kollektivtrafikbron som går ner till Nordstan och Östra Hamngatan, säger Anna Haglund.