”Låt överbliven skolmat bli matlådor”. Förslaget Matvinn, som slår två flugor i en smäll, imponerade på både göteborgarna och juryn när tävlingen Gothenburg smart city challenge avgjordes. Genom att ta tillvara den mat som blir över i skolköken och låta elevernas föräldrar ta med sig matlådor hem, skulle man kunna minska matsvinnets klimatpåverkan och samtidigt underlätta familjers vardagsliv.

Uppgiften för studenterna, som läser tredje året på Chalmers program Industriell ekonomi, var att utveckla idéer för smarta digitala lösningar som gör Göteborg till en bättre stad.

18 förslag presenterades i varsin film

Förslagen blev 18 stycken och dessa presenterades i varsin kort film och en poster som publicerades på Göteborgs Stads Stadsutvecklingswebb. Här har allmänheten under två månader kunnat rösta.  Samtidigt har en jury med deltagare från Göteborgs Stads förvaltningar och ansvarig lärare på Chalmers bedömt förslagen.

När omröstningen stängde den 31 maj stod det klart att förslaget Matvinn hade vunnit både juryns och allmänhetens hjärtan och skrapat ihop flest poäng av båda. “Vinnare all over! Mat till alla barn som inte får en måltid hemma,” löd några av juryns motiveringar.

34 ton ätbar skolmat slängs varje dag

Förslaget är utvecklat av Rebecka Jakobsson, Cecilia Michelsen, Filippa Johnsen, Clara Ottosson, Fredrik Dahl och Linnéa Fransson:

– Vi är jätteglada för vinsten! Det känns roligt att både Göteborgs Stad och allmänheten gillar vår idé och att matsvinn får vara i fokus, säger gruppen genom Clara Ottosson.

Teamet bakom Matvinn har utgått från att 34 ton ätbar mat slängs varje dag i de svenska skolköken. Samtidigt finns ett tydligt mål i FN:s agenda för hållbar utveckling att matsvinnet ska minska med 50 procent till år 2030.

Sparar både tid och pengar

I Matvinns förslag packar skolkökets personal överbliven mat från dagens lunch i lådor som läggs i en låst kyl. Föräldrar kan sedan i en app se hur många lådor som finns och boka dessa. De får då också en kod till kylen för att kunna hämta ut sina matlådor.

Matlådorna är gratis för familjerna vilket innebär att de sparar både tid och pengar, samtidigt som de i appen ska kunna få information om hur mycket mat de räddat och hur mycket koldioxidutsläpp det motsvarar.

Även om appen inte hunnit utvecklas fullt ut under terminen så har teamet varit i kontakt med en skola i Angered som visat intresse för projektet. Skolan jobbar redan idag aktivt med att minimera matsvinn, men uppskattar ändå att omkring 20 portioner om dagen slängs. Och att få försöka hitta lösningar på verkliga problem och det lite annorlunda kursupplägget var uppskattat av studenterna.

”Givande och kul men också utmanande”

– Jättekul och en omväxling från hur vi vanligtvis pluggar. Det var motiverande att få arbeta med något som kan appliceras i verkligheten och ha kontakt med olika aktörer i samhället, säger Clara Ottosson.

– Även möjligheten att vara kreativa och komma med egna idéer för hur Göteborg kan utvecklas till en mer smart och hållbar stad. Att sitta och brainstorma kring innovativa lösningar där alla idéer är välkomna är väldigt givande och kul men också utmanande, fortsätter hon.