Gräsytan öppen. Färjenäsparken på Hisingen, vid foten av Älvsborgsbron, har utvecklats under flera år. Nu är den stora gräsytan redo för picknick, brännboll och annat sommarhäng. ”Vi hoppas självklart att göteborgarna hittar hit och njuter av den lummiga parken”, säger Johan Blomqvist, projektledare, park- och naturförvaltningen.

Den stora gräsytan intill älven i Färjenäsparken har varit inhägnad under våren eftersom delar av den har behövt åtgärdas.

Större evenemang nästa år

– Det har under tidigt 1900-tal legat en snickerifabrik på platsen. Från den tiden fanns det föroreningar i marken som vi behövde ta bort och sedan återfylla med nya rena massor för att kunna plantera på nytt, säger Johan Blomqvist.

Sista maj hade det nysådda gräset vuxit till sig tillräckligt och stängslet runt gräsytan kunde tas bort. Johan Blomqvist berättar att det fortfarande kan upplevas som att gräset inte tagit sig fullt ut, men att det klarar slitaget från besökare som vill använda gräset för picknick och andra sommaraktiviteter.

– Däremot är gräsytan redo för större evenemang som konserter först nästa år när gräset etablerat sig ännu mer och blivit mer slitstarkt, säger han.

Hur tar man sig enklast till Färjenäsparken?

– Med buss till hållplats Pölsebo eller cykel om man har möjlighet till det. De finns en del bilparkeringar vid parken men med tanke på alla ombyggnationer i området är buss smidigast, säger Johan Blomqvist.

Foto: Angélique Rooth