Boken “Staden, platserna och husen – Göteborgs arkitektur 1921-2021” delas ut till alla högstadieskolor i Göteborg.

För kunskapsspridning och inspiration. Arkitekturguiden “Staden, platserna och husen” delas ut till alla högstadieskolor i Göteborg. Tanken är att sprida och utveckla kunskap inom arkitektur, form och design.  “Genom boken om Göteborgs arkitektur synliggörs vår historia och inspirerar eleverna till ett kreativt tänkande, säger Lotta Fremlén, verksamhetsutvecklare på grundskoleförvaltningen.

Initiativet att dela ut boken kommer från Göteborgs stadstriennal, stadsbyggnadskontoret och Göteborgs 400-årsjubileum.

– Att förstå hur en stad och dess funktioner formas är viktig kunskap att ha för att kunna påverka hur staden formas framåt. Genom att tillgängliggöra arkitekturguiden tillsammans med en lärarhandledning och förslag på hur den kan bli en del av utbildningen hoppas vi att unga lättare kan ta plats i den framtida utvecklingen av staden, förklarar Cecilia Helsing, projektledare för Stadstriennalen.

Stadens utveckling

 “Staden, platserna och husen – Göteborgs arkitektur 1921-2021” handlar om Göteborg sedd genom stadens byggnader och platser. Boken guidar läsaren genom Göteborg, men den kan också inspirera eleverna att göra egna kapitel om något som inte är med i boken eller som de tycker borde finnas i Göteborg.

– Genom att veta hur staden har förändrats lär vi oss hur utveckling har hjälpt oss men också förändrat samhället på många sätt. Jag tror också det kan vara intressant för många att läsa om hur staden kan utvecklas och kanske vilja ta en del av det, säger Emma Svärd, som representerar Västra Hisingen i ungdomsfullmäktige.