Vattennära parken blir permanent. Kommunfullmäktige gav på torsdagen klartecken att fortsätta arbetet med Jubileumsparken fram till 2023. Det betyder att göteborgarna får ett större saltvattensbad, ytterligare en utflyktslekpark och att den populära bastun görs permanent.

På kommunfullmäktiges möte den 23 maj godkändes en projektbudget på 347 miljoner.

– Det känns jätteroligt. Nu kan vi ta stora kliv framåt och fortsätta arbetet med att bygga Jubileumsparken tillsammans med göteborgarna steg för steg, säger Amelie Sandow, projektledare för Jubileumsparken på park- och naturförvaltningen.

Inför 400-årsjubileet 2021 önskade sig göteborgarna mer grönområden i anslutning till vattnet, att komma närmare vattnet och att kunna bada centralt. Det är precis det som nu byggs i Jubileumsparken i Frihamnen – ett delområde i Älvstaden, ett av norra Europas största stadsutvecklingsprojekt.

Parken blir permanent
Parken omfattar två av stadens jubileumssatsningar: ”Jubileumspark i Frihamnen” och ”Bada mitt i stan”, och är redan i dag ett populärt utflyktsmål som hade över 80 000 besökare i fjol. Beslutet i fullmäktige på torsdagen innebär att man nu kan fortsätta med första etappen, och gå från tillfällig park till permanent.

– Får vi bara alla tillstånd så kan en utflyktslekplats, ett flytande saltvattensbad och tillhörande vistelseytor öppnas i tid till jubileumsåret. Det känns riktigt bra, säger Amelie Sandow.

Det flytande hamnbadet är tänkt som en större variant av det som finns i parken idag.

– För att möjliggöra bad i ett centralt läge planerar vi att pumpa saltvatten från en saltvattenskil som kommer in från havet som ligger under det förorenade älvvattnet.

Byggs tillsammans med göteborgarna
Planen är också att göra bastun permanent och bygga nya facilitetsbyggnader i anslutning till det nya badet.

Parken kommer att byggas ut i takt med att frihamnen utvecklas, och ha en nära koppling till ombyggnationen av Magasin 113, där bland annat Konsthallen är planerad att flytta in.

– Vi kommer att fortsätta bygga parken i ett nära samarbete med ideella föreningar och göteborgarna.