Historisk vecka i brobygget Monteringen av Hisingsbrons öppningsbara del startade under måndagen. Det är den sista stora biten av bron. “Det är ett precisionsarbete och det går väldigt långsamt, några centimeter i taget”.  säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron.

I början av augusti kom lyftspannet, som den delen av bron som kan öppnas kallas,  på ett skepp från Sevilla. Stålkonstruktionen väger 750 ton och den har fått beläggning, tillfälliga räcken och kontaktledningsstolpar. Efter förberedelser är arbetet med att montera lyftspannet nu i gång.

– I morse började vi att lossa lyftspannet från kajen och började köra in det på plats i farleden mellan pylonstöden. Det är den sista stora biten av bron, säger Susanne Wiberg.

Klart under kvällen

Hon berättar att tanken är att under måndagseftermiddagen få lyftspannet från pråmen och sänka ner det som det ska stå när trafiken kör över när bron är klar.

– Det hoppas vi ska vara klart vid 18-tiden i kväll.

I öppet läge

Under veckan fortsätter arbetet för att lyftspannet i slutet av veckan, söndag 6 september, ska kunna hissas upp i öppet läge.

– Då kommer det att stå så i en dryg månad när vi monterar all el och allt maskineri i pylonerna.

Börjar användas nästa år

Om allt går som planerat ska Hisingsbron börja användas i februari eller mars. Då går det att åka bil, buss, cykla eller gå över bron.

– Det som återstår är spårvagnarna, de kommer efter sommaren nästa år.

Många följer arbetet

Det var ganska många som följde det historiska arbetet på måndagsmorgonen.

– Det är klart att intresset är stort, det är en stor pjäs som ska in, alla som går förbi stannar nog upp och tittar. Man ser allra bäst från gångbanan på Götaälvbron.