Tema hjärta inför jul. Vinterbelysningen i Göteborgs innerstad tänds den 5 november. Det blir belysning på gator, i träd och det stora hjärtat lyser upp vid Lejontrappan. “Belysning skapar trygghet och trivsel i stadskärnan under vinterperioden”, säger Lena Dalerup, vd för Innerstaden Göteborg.

Årets mörkaste period är här och då är vinterbelysningen i Göteborg viktig för att lysa upp. Sedan 2019 hänger belysningen uppe under en längre period och belysning är något som står högt upp på många göteborgares önskelista. Även bland Innerstaden Göteborgs medlemmar.

– Bland våra medlemmar finns en stor efterfrågan och ett tydligt behov av att belysa mörka platser såväl innan som efter julsäsongen, säger Lena Dalerup.

Här finns belysningen

I år finns drygt 400 ljusmotiv på vajer och i ett 30-tal träd från Rosenlundsgatan till Kronhusbodarna och mellan Esperantoplatsen och Fredstan. Väggmonterade ljusmotiv finns även på fastigheter i Göteborgs innerstad. Stadens tema inför jul är även i år “Hjärtat”. Vid Lejontrappan lyser det röda 4,5 meter höga hjärtat.  All belysning är LED, vilket innebär att den är energisnål.

Vill utveckla projektet

Innerstaden Göteborg driver projektet med stöd av fastighetsägare och medlemmar i innerstadsföreningen. Ambitionen är att utveckla projektet och hitta fler finansiärer.

Vinterbelysningen på Kungsgatan. Foto: Happy visuals