Historisk upplevelse för hela familjen. Första gången den vackra Vasabron i jugendstil över Vallgraven invigdes, 1907, var kronprins Gustaf inbjuden. Men till den väntande folkmassans stora förvåning rullade hans vagn över Vasabron utan att stanna. Till återinvigningen den 10 augusti kommer prinsen tillbaka.

Den pågående stora ombyggnaden av den viktiga Vasabron, som fått en ny och starkare konstruktion, är snart färdig. Bron öppnas för trafik igen i mitten av juli. Lördag 10 augusti, under Gothenburg Culture Festival, blir det festlig återinvigning.

Körde förbi utan att stanna
Också den här gången är det svenska kungahuset officiellt inbjudet. Och nu vet Göteborgs Stad redan i förväg att en prins verkligen kommer att närvara. Kanske till och med två, ifall prins Daniel kan slita sig loss från andra högtidliga åtaganden denna augustilördag. Helt säkert är det hur som helst att kronprins Gustaf dyker upp på Vasabron.

Det berättas att förra gången Sveriges kronarvinge invigde Vasabron så arbetades det under natten till invigningsdagen febrilt för att bron skulle hinna bli färdig. Och på morgonen var byggnadsställningarna nedmonterade och allt verkligen klart. Ett stort antal göteborgare hade samlats för att uppleva den kungliga glansen, men de blev nog relativt besvikna. Prinsen var sen till sin andra invigning den dagen – av högskolan uppe i Vasaparken, idag Göteborgs universitet – så han åkte över Vasabron utan att stanna. Göteborgskännaren Bengt A Öhnander beskriver händelsen i sin bok om Göteborgs kanaler och broar ”När det hästdragna ekipaget med kronprinsen och landshövding Gustaf Lagerbring rullade över bron stannade det aldrig! Till allas förvåning fortsatte det utan några invigningsceremonier.”

När det nu är dags för återinvigning bjuder Göteborgs Stad och Veidekke, i samarbete med Historieverket, in alla nyfikna göteborgare och andra till en historisk upplevelse för hela familjen, med humor, musik, skådespel och poängpromenad. Kom och ta del av bit Göteborgshistoria!