Årets bästa byggnad 2020 och 2021. Lindholmens tekniska gymnasium vinner priset som bästa byggnad för 2020 och Brudaremossen lakvattenbyggnad för 2021. Priset kommer från Per och Alma Olssons fond.

Förra året pausades prisutdelningen av ”årets bästa byggnad”, vilket är anledningen till att två vinnare fick ta emot pris under prisutdelningen onsdag 15 december.

Brudaremossen lakvattenbyggnad färdigställdes 2020 och är en byggnad för rening av lakvatten.

– Vi är verkligen glada och ärade att vinna priset för Göteborgs bästa byggnad. Vår ambition är att reningsverket ska förena god funktion och nytta för staden med en design och utformning som uppskattas av göteborgarna som rör sig i Delsjöarnas friluftsområde, säger Marianne Erlandsson, förvaltningschef på kretslopp och vatten, som varit byggaktör och där arkitekter varit KUB.

”Inte bara en ära”

Lindholmens tekniska gymnasium färdigställdes 2019 och erbjuder utbildningar inom teknik, VVS, el, sjöfart eller industriteknik. Det är årets bästa byggnad 2020. Lokalförvaltningen är byggaktör och KUB arkitekter.

– Vi som kommunal byggherre finns till för att staden ska kunna erbjuda göteborgarna sin verksamhet i funktionella lokaler. Att vi nu får ta emot detta pris är därför inte bara en ära utan även ett kvitto på att vi utför vårt uppdrag mycket väl, säger Lina Cavallin, områdeschef på lokalförvaltningen.

Hedersomnämnande till Emigranten

Angereds Resecentrum fick hedersomnämnande för 2020 och kontorshuset Emigranten detsamma för 2021.

Juryn för årets prisutdelning har bestått av Ann Catrine Fogelgren utsedd av kulturnämnden, Carina Ridenius utsedd av kommunfullmäktige, Mattias von Geijer utsedd av byggnadsnämnden samt Mattias Gunneflo utsedd av Tekniska samfundet.