Naturligt och mjukt i trä. Lekplatsen vid Selma Lagerlöfs parkstråk i Backa är färdig och har öppnat. Alla leksugna barn mellan 6 och 11 år är välkomna att klättra i tornet som ser ut som en raket, åka den sju meter långa rutschkanan eller klänga runt i klätterställningen gjord av stockar.  

Förra fredagen, den 12 juni kunde barnen i Backa ge sig in i den nya lekplatsen och testa lekattraktionerna. Lekplatsen, som är byggd på gräsmattan framför Lisa Sass förskola, har fått flera spännande inslag.

– Vi har försökt att hitta saker som gör att lekplatsen sticker ut. Klättertornet med den långa kub-rutschkanan är väldigt speciellt, säger Johan Blomqvist, projektledare på park- och naturförvaltningen.

 Naturliga materialval

Den andra attraktionen är en klätterställning av stockar i lärkträ som påminner om en hög utslängda ”Plockepinn” modell större. Lekplatsen har också en kubformad koja med buskage omkring som inbjuder till kurragömmalek. Dessutom finns en liten studsmatta och ett gungbräde i parken.

– Materialvalet är trä och det är för att det ska se naturligt och mjukt ut. Dessutom finns det mycket träd, buskar och blommor som bidrar med färgprakt och doft.

Lekplatsen i Selma Lagerlöfs parkstråk riktar sig främst till barn mellan 6 och 11 år.

– Alla leksugna är naturligtvis välkomna. Men det finns en passande lekplats för de yngre barnen på Gåsagången, ett hundratal meter norr om den här lekplatsen.

Sista delen byggs framöver

Entrédelen och plazan i parkstråket stod färdiga i mars 2019. Den sista delen av parkstråket kommer att byggas vid Kyrkåsbergets fot när husen runtomkring är klara. Planen är att starta sommaren 2022 och att det är klart till våren 2023.

– Det blir ytor för spel, lek och picknick samt ett litet utegym, säger Johan Blomqvist.