Nu ska maskineriet provas. Inför publik och med stor precision installerades det 781 ton tunga lyftspannet på nya Hisingsbron förra veckan. Bortsett från en segelbåt på fel kurs gick allt som planerat och nu väntar montering och testning av lyftmaskineriet.

− Det var lite pirrigt innan lyftspannet låg på plats, men allt gick bra. Nu står den i upphissat läge och där ska det vara en månad medan vi fortsätter med annat arbete, säger Susanne Wiberg, projektledare för byggnationen av Hisingsbron på trafikkontoret

Det enda som störde arbetet var en segelbåt som missat att farleden var avstängd och körde in under lyftspannet. Den gjorde dock ingen större skada, endast en repa i färgen.

Stor publik

Precis som när pylonerna skulle komma på plats lockade installationen av lyftspannet intresserade människor som följde arbetet från den gamla bron.

− Det är ju inte varje dag staden får en ny bro och Götaälvbron är en bra utsiktsplats där du kan se allt på nära håll, säger Susanne Wiberg.

Trafikkontoret har dokumenterat hela byggprocessen med flera filmer och bilder som ligger på en egen sida på Göteborgs Stads webbplats för stadsutveckling. Även förra veckans kliv framåt går att ta del av där.

Viktig testning

Nästa fas i brobyggandet är inte lika publikt som installationen av lyftspannet men minst lika intensivt. Linor, lyftmaskiner och avlastningsmaskiner som håller upp och styr lyftspannet ska installeras. Och allt sker inne i tvärbalkarna och pylonerna.

− Det är inget som syns, men det kommer finnas cirka 50 personer på plats där inne som jobbar för att få igång maskineriet, säger Susanne Wiberg.

I oktober stängs farleden igen. Då ska lyftspannet sänkas och det ska gjutas spårvagnsspår i det. När alla delar av lyftspannet har installerats ska dess styrningen testas. Höj− och sänkmomentet ska vara smidigt och det kräver trimning av detaljerna.

− Vi kommer att testa och testa ända fram till början av nästa år för att upptäcka barnsjukdomar i tid, säger Susanne Wiberg.

Silhuett tar form

Någon gång i oktober−november monteras toppar på pylonerna och då får bron sin färdiga siluett.

Om allt går som planerat öppnas nya Hisingsbron i på våren nästa år. Då går det att åka bil, buss, cykla eller gå över bron. Efter sommaren, när byggnationen väntas vara helt klar, börjar även spårvagnarna att köra.