Byggplank blir canvas för alla. Ett byggplank längs Emigrantvägen på Masthuggskajen blir en 128 meter lång målarduk där alla som vill kan måla – vad de vill och när de vill. Den 22 april invigs den öppna väggen med 18 graffitimålare på plats.

För ungefär ett år sedan revs Kommersens hus på Första Långgatan vars fasader har använts som öppen vägg av såväl internationellt erkända konstnärer som nybörjare inom graffitti och street art. Kommersen var en viktig del av områdets identitet och nu vårdas arvet med en öppen vägg på byggplanket utmed Emigrantvägen.

— Den öppna väggen ska göra det möjligt för människor att mötas i en tillåtande atmosfär där olika konstnärliga uttryck får ta plats, säger Adelina Lundell, processledare hållbarhet på Älvstranden Utveckling.

Kommersens värden tas om hand

I arbetet med att utveckla Masthuggskajen finns åtaganden om att tillvarata Kommersens värden och funktion i annan form. Det handlar om loppmarknaden, mötesplatsen och funktionen som öppen vägg.

Till skillnad från planerade muralmålningar regleras inte vem som målar eller när på en öppen vägg. Det är en plats där konsten är i ständig förändring.

Den 22 april invigs den öppna väggen av 18 graffitimålare, bland annat Jonathan ”Ollio” Josefsson. Vissa ytor kommer även vara öppna för alla som känner sig manade att uttrycka sig i text och bild.

Den öppna väggen är ett initiativ från projekt Masthuggskajen. Älvstranden Utveckling ansvarar för byggplanket och den öppna väggen.