Hedersomnämnande till Förskolan Hoppet. Nodi kontorshus har korats till Göteborgs bästa byggnadsverk 2022 och får ta emot pris ut Per och Alma Olssons fond. ”Byggnaden är väldetaljerad, och samtidigt stramt vacker till sin karaktär. Samtida och historisk byggnation på samma gång”, säger Carina Ridenius, ledamot i priskommittén.

Nodi kontorshus i Nya Hovås stod klart  2021. Next step group var byggaktör och arkitekt var White arkitekter. Huset är med sin stomme i trä utformad för att få ett trivsamt inomhusklimat samtidigt som det har ett lågt klimatavtryck.

– Nodi är ett bevis på att arkitektur, hållbarhet och ekonomi kan gå hand i hand, säger Oskar Lindström, projektledare på Next step group.

Förskolan Hoppet fick juryns hedersomnämnande

Totalt nominerades sju byggnadsverk till 2022 års pris. Vinnarna får en plakett och 10 000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

Förskolan Hoppet fick juryns hedersomnämnande. Lokalförvaltningen i Göteborgs Stad är byggaktör och Link arkitektur är arkitekter.

Donerade pengar till Göteborgs Stad

Per och Alma Olsson var ett barnlöst grosshandlarpar som i sitt testamente från 1926 donerade pengar till Göteborgs Stad. Dels skulle en summa pengar gå till att köpa in konst till Göteborgs folkskolor, dels skulle 100 000 kronor användas till att årligen dela ut pris till förra årets bästa byggnadsverk.

Bland de senaste årens pristagare finns bland annat Brudaremossen lakvattenbyggnad, Lindholmens tekniska gymnasium och Kville saluhall.

Pristagarna för bästa byggnadsverk 2022 på Börsen får sitt pris av Göteborg Stads borgmästare. Fr v Oskar Lindström, projektledare, Next step group. Joakim Hansson, ansvarig arkitekt, White arkitekter. Aslan Akbas, borgmästare, Göteborgs Stad. Foto: Denise Sandvall