"En stad som växer fort innebär både framgång och utmaningar". Utställningar, guidade turer och samtal om framtidens Göteborg – detta och mycket mer står på programmet för Göteborgs stadstriennal som inleds nästa fredag, den 4 juni.

– Vi gör väldigt bra saker i Göteborg och det vill vi lyfta, samtidigt vill vi problematisera stadsutveckling och ha en levande diskussion. En stad som växer fort innebär både framgång och utmaningar, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Den 4 juni släpps Göteborgs nya arkitekturguide ”Staden, platserna och husen – Göteborgs arkitektur 1921–2021”. Omslagsbild: Linda Hutchins

Stadstriennalen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och har arrangerats med tre års mellanrum sedan 2015. Nu är det dags för år tre som är uppdelad i två delar – en i juni och en i september.

Livesändning med boksläpp 4 juni

Den första delen har fokus på Göteborgs 400-årsjubileum och inleds den 4 juni med en livesändning från Rådhuset. Då släpps Göteborgs nya arkitekturguide ”Staden, platserna och husen”.

I samband med boksläppet arrangerar Stadstriennalen och Arkitektur förlag ett digitalt samtal om Göteborg. Medverkar gör bland annat två av skribenterna, Claes Caldenby och Vanja Larberg, samt Emma Svärd och Charlie Arby från Göteborgs ungdomsfullmäktige.

 På programmet står bland annat också en utomhusfotoutställning i Hammarkullen, digitala event, stadsvandringar och skolprogram i Jubileumsparken.

Stadstriennalens andra del i september har fokus på det offentliga rummet med både digitala evenemang och evenemang på plats, bland annat på Röhsska.

Göteborgs Stadstriennal. Vi är här! – en fotoutställning om att växa upp i Hammarkullen Foto: Jens S Jensen, 1973