Varje år får en byggaktör ta emot priset för ”årets bästa byggnad” av kommunfullmäktiges ordförande. Priset kommer från Per och Alma Olssons fond. Den vinnande byggnaden eller anläggningen är den som på bästa sätt uppfyller fondens krav på utformning och användning. Helt enkelt den bästa byggnaden i Göteborg – nu är nomineringarna klara

Priset består av en plakett och 5 000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

– Med priset lyfter vi fram en byggnads totala kvaliteter, inte bara utformningen, säger Helen Thomasson som är sekreterare för juryn.

– Per och Alma Olssons fond är kanske ett litet pris i jämförelse med till exempel Kasper Salin-priset som delas ut av Sveriges Arkitekter, men är ändå betydelsefullt och viktigt. Det är också det enda priset av det här slaget som Göteborgs Stad delar ut.

Vinnarna tillkännages i december

I år är det tolv nominerade byggnader som juryn valt att gå vidare med. Juryn som består av fem ”konstförståndiga ledamöter” ska nu bestämma sig för vilka som kommer att utses till årets bästa byggnad 2020 respektive 2021 och få ta emot pris i december.

2019 fick Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Guldheden med Malmström Edström arkitekter priset. På grund av Covid-19 så pausades Årets bästa byggnad under 2020. I år utses därför bästa byggnaden både för 2020 och 2021.