Hållbar arkitektur som främjar möten. Selma Lagerlöfs Center står i centrum när ett filmteam från tysk-franska TV-kanalen Arte nyligen besökte Göteborg för att göra ett program om stadens hetaste kulturhändelser. Två arkitekter, två musiker och en konstnär representerar staden.

Foto: Johan Twedberg

TV-serien Metropolis sänds i ett flertal europeiska länder och utforskar Europas konst- och kulturscen varje söndag i kanalen Arte. Den här gången valde redaktionen Sverige och Göteborg.

– Göteborg är en mycket spännande stad där det händer mycket i och runt stadens kulturscen just nu, säger Martina Müller, dokumentärfilmare för Metropolis.

Till programmet har de valt ut rockgruppen Pale Honey, som består av Nelly Daltrey och Tuva Lodmark, konstnären Eric Magassa, samt de båda arkitekterna Åsa Askegren och Mattias Lind.

Ett hus format för möten och Sveriges största återbruksprojekt
Mattias Lind är arkitekten bakom Selma Lagerlöfs Center, det nya stadsdelshuset med rum för kultur på Selma Lagerlöfs torg i Hisings Backa.

Mattias har formgett en byggnad som är socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar och troligen också Sveriges största återbruksprojekt med närmare 100 procent återbrukade möbler och material.

– Visionen har varit att skapa en byggnad med maximal interaktion mellan människor. Det ledde även fram till grundidén med ett stort allrum i mitten av byggnaden, säger Mattias Lind.

Allrummet utgör byggnadens hjärta och är en plats där människor i alla åldrar, från olika kulturer och med olika intressen kan mötas, utvecklas och skapa tillsammans.

– Jag gillade huset redan från början, det ger mig en känsla av Utopia, ett rationellt och lyckligt samhälle som ger mig hopp om framtiden, säger Martina Müller

Martina tycker att det är fantastiskt hur väl arkitekturen i Selma Lagerlöfs Center är utformad just för att främja möten mellan människor.

– Huset är konstruerat för ett öppet samhälle där kommunikation och demokrati är ledord. Och det behövs verkligen i tider där samhällen sluter sig och blir allt mer ojämlika. Jag hoppas att arkitektur som denna kan visa vägen mot framtiden.

För dig som är nyfiken på att se detta avsnitt i serien Metropolis om kultur i Göteborg och Selma Lagerlöfs Center, visas det på Artes webbsida den 6 oktober – se länken här nedan!    

Foto: Johan Twedberg