Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2018-11-28]

Starkt föreningsengagemang ökar tryggheten i Bergsjön

Foto: Fatima Grönblad

Föreningsvandrare har lugnande effekt. Hallå där Leif Palmqvist, föreningssamordnare i Östra Göteborg! Ni har i nära samarbete med föreningslivet i Bergsjön genomfört flera framgångsrika insatser för att öka tryggheten i stadsdelen. Vad är det ni har gjort?

Leif Palmqvist är föreningssamordnare i Östra Göteborg.

– Vi har bland annat infört föreningsvandrare. Sedan 2012 har ledare och andra vuxna från stadsdelens föreningar tagit på sig neonfärgade västar och promenerat i Bergsjön varje fredag- och lördagskväll. Ibland någon ytterligare kväll om det behövts. Under dessa sex år har vandrarna bara ställt in en gång och det var annandag jul när det var storm ute.

Vad betyder föreningarnas engagemang?
– Det är helt underbart och jag blir lika överraskad och glad varje gång jag ser det! Allt börjar och slutar med föreningslivet. Vi som arbetar med detta har ett enormt förtroende för de aktiva och visar det genom att lyssna på dem och göra dem delaktiga i allt. Det är föreningarna som äger frågan och vi stöttar upp.

Vad har föreningsvandrarna gett för resultat?
– Vi märker att de har en lugnande effekt och skapar trygghet i hela området. Om det till exempel är stökigt på Bergsjögården så kan jag skicka ett sms och inom tjugo minuter kan femton vuxna vara på plats. Det gör att polisen kan backa och låta föreningsledarna, som faktiskt känner ungdomarna, styra upp situationen – det är oerhört värdefullt.

Vad har ni mer gjort tillsammans med föreningslivet?
– Vi har haft Sandeklevshallen öppen på fredag- och lördagskvällar och under loven för att våra ungdomar ska kunna droppa in och ägna sig åt olika idrotter. Det har varit möjligt genom ett bra samarbete med hallen och att olika föreningar har tagit på sig att sköta verksamheten.

Vad har ni fått för respons?
– Sedan vi började 2015 har fler och fler sökt sig till hallen och en vanlig kväll kommer det runt 150–200 personer. Förra året hade vi även öppet under juldagarna och fick 1600 besökare. Det är viktigt att komma ihåg att alla inte firar jul och de här sifforna visar att verksamheten verkligen behövs. Därför har vi under åren även utökat den.

På vilket sätt?
– Förutom att vi har ett kafé och en lokal för brädspel har vi även öppnat friidrottshallen vars verksamhet vänder sig till tjejer. Med kvinnliga ledare och förtejpade fönster kan de känna sig fria att ta av sig slöjan och ägna sig åt bland annat basket, pingis, fotboll och dans.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Översyn av Göteborgs Stads modell för föreningsbidrag och Göteborgsförslag om att ompröva Västlänken var två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 21 augusti. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling