Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Konsument

[Publicerad 2013-04-15]

Stor klädbytardag i Frilagret

Dags att röja ur garderoben och byta till sig nåt nytt?

Lämna in i veckan och slipp köa. Nu är det läge att plocka fram avlagda kläder och byta till sig nåt vårfint. På lördag 20 april ordnar Naturskyddsföreningen klädbytardagar över hela landet. Här i Göteborg är kommunala Konsument Göteborg med på ett hörn.

– Vi jobbar för en mer hållbar konsumtion, i år med temat kläder och skor, säger Maria Klint, projektledare på Konsument Göteborg.

Femte året i rad
– Det här är ett jättebra sätt att visa hur man kan konsumera kläder på ett mer hållbart sätt, att låta andra få glädje och nytta av sådant som ändå bara hänger i garderoben.

Maria Klint och två kollegor kommer att vara med på klädbytardagen och hjälpa till med att vika och hänga upp kläder. Och även servera fika längs köerna som brukar ringla till byteshallen i Frilagret, före detta Lagerhuset, vid Järntorget.

Klädbytardagen arrangeras i år för femte gången av Naturskyddsföreningen och lockar alltid mycket folk. Minst ett par hundra personer brukar komma för att byta, max fem plagg vardera.

Emmaus tar emot i veckan
Först lämnar man in sina plagg – hela och rena – och får lika många klädbrickor, som sedan kan bytas till nåt nytt.

– Ett tips är att lämna in sina byteskläder redan under vecka 16 i någon av Emmaus två butiker i Göteborg. Då slipper man ”lämna-in-kön” och kan gå direkt till klädbytet på lördagen, säger Maria Klint.

– Det underlättar mycket för arrangörerna och minskar köerna om så många som möjligt lämnar in på Emmaus under veckan istället för på lördagen.

Laga och sy om på inför-kväll
En nyhet i år är ett redesign-event kvällen före, alltså fredag 19 april, i Frilagret. Dit kan man ta med kläder som behöver lagas eller sys om innan de lämnas in för byte.

– Företaget Småskräddarna kommer att finnas på plats med symaskiner för att visa och hjälpa till, men tanken är att man syr själv, berättar Maria Klint.

På fredagkvällen kan man även lämna in kläder för byte och slipper då köa för inlämning på lördagen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling