Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-09-12]

Svenskt mästerskap i bolltrolleri avgörs i Tynnered

Viktor Olofson, eller VLO som han kallar sig i fotbollsfreestylens värld. Foto: Privat

SM i fotbollsfreestyle. 30 bollkonstnärer som träffas på en grundskola i Tynnered för att göra upp om vem som är duktigast i Sverige på att trixa med en fotboll. Det är i korta ordalag vad som händer nu på lördag den när SM i fotbollsfreestyle arrangeras på Frejaskolan i Västra Göteborg med stöd från stadsdelsförvaltningen.

Kan man tävla i att trixa med en fotboll? Javisst – det kallas för fotbollsfreestyle och är en växande sport som i Sverige har runt 50 seriösa utövare. En av dem är Viktor ”VLO” Olofson, som är med och arrangerar lördagens SM-tävling.

 – Jag började tidigt med fotboll och har alltid varit intresserad av att trixa och försöka hålla bollen i luften så länge som möjligt. Men det var när jag var tolv år och såg en tävling i freestyle som det började på riktigt. Innan dess visste jag inte att sporten existerade. Jag blev helt tagen – det var det coolaste jag sett och de var tusen gånger bättre på att trixa än Zlatan, berättar han.

”Allt man behöver är en vanlig fotboll”
Efter tävlingen åkte Viktor hem, kollade videor på internet, och tränade, tränade, tränade. Nu, elva år senare, är han Sverigemästare och hoppas att fler barn och unga ska få upp ögonen för sporten på samma sätt som han gjorde då.

– Det finns många barn och unga som spelar fotboll men vill prova något nytt när de blir äldre. Det är kul att visa upp vad vi gör, för många vet inte ens om att det finns och om man inte sett det förut blir det en helt ny upplevelse. Och allt man behöver är en vanlig fotboll. Men det kräver ett enormt tålamod att bli bra, säger Viktor Olofson.

Med stöd från stadsdelsförvaltningen
I SM-tävlingen på lördag kommer deltagarna möta varandra en mot en i så kallade ”battles”, en tävlingsform som är inspirerad av hur man tävlar i breakdance. De två deltagarna turas om att göra olika trick för att visa vem som är bäst, och sedan får tre domare avgöra vem som vinner. Den slutliga vinnaren blir svensk mästare och får representera Sverige i VM i Miami.

Tävlingen anordnas med stöd från stadsdelsförvaltningen Västra Göteborgs fritidsverksamhet, som bistått med bland annat ekonomiska bidrag, lokal och viss marknadsföring. Men idén och en stor del av genomförandet har Viktor Olofson, hans freestylekompis Olle Wallinder och deras förening Swedish football freestyle community stått för.

– Olle tränar i en fritidsgård i Västra Göteborg och hade lite ingångar. När vi kontaktade stadsdelen var de positiva direkt och ville hjälpa till, säger Viktor Olofson.

 


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling