Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2017-11-10]

Synd och skam på Arkivens dag

Ur fattigvårdens arkiv från början av 1900-talet. Fotograf okänd

Välkommen in i magasinen. Synd och skam är temat för Arkivens dag på lördag 11 november. Regionarkivet på Otterhällan visar sådant man försökt glömma och kanske också gömma, som lobotomering på Lillhagens sjukhus, utomäktenskapliga barn och Jack the rippers offer Elisabeth Gustafsson.

– I Göteborgs fattigvårds arkiv finns fotoalbum med porträttfoton på barn som hade placerats i fosterfamiljer i början av 1900-talet. Några av de bilderna kommer vi att visa, berättar Anna Svensson på Regionarkivet som har samordnat arrangemanget.

På programmet står förutom utställningar också guidade rundvandringar, föredrag och filmvisning.

Tunnel under Otterhälleberget
– Rundvandringarna brukar vara väldigt populära. En del som går med är helt lyriska. De hade ingen aning om att allt detta fanns!, säger Lotta Björses på Regionarkivet som är en av dem som guidar på lördag.

En grupp på tio-tolv personer får följa med en guide som berättar om vad som finns i huset. Längs vägen finns utställningar med särskilt intressanta handlingar ur arkiven.

– Mest uppskattat brukar det vara att få gå i tunneln genom Otterhälleberget, säger Lotta Björses.

Berättelser från Vidkärrs barnhem
Om barn handlar det om i Magnus Bergs föredrag om Vidkärrs barnhem. Som författare till boken Ett ömmande hjärta har han granskat det som finns dokumenterat om barnhemmet i arkiven och även gjort egna intervjuer. En helt annan bild framträder i de individuella berättelserna än i arkivhandlingarna.

Det blir också ett föredrag om Lillhagens sjukhus av Christer Andersson från Medicinhistoriska museet. Till Regionarkivet i Vänersborg kommer forskaren Heléne Lööw och hennes föredrag handlar om våldsbejakande extremism i arkiven.

Fika och mingel
I hörsalen visas en film från 1930-talets Majorna och det kommer också att vara försäljning av böcker, vykort och affischer till rabatterade priser.

– Vi bjuder på fika också, så man kan mingla lite och passa på att fråga någon av oss som jobbar här om något som man har undrat över, säger Anna Svensson.

Programmet för dagen hittar du på länken här nedan.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling