Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2019-03-20]

Tanken svindlar på Vetenskapsfestivalen

Om hjärnan, tankar och teknik. Vad händer i våra hjärnor när vi tänker? Och vad händer när vi flyttar över tänkandet till maskiner och robotar? Den 2–7 april är det dags för den 23:e upplagan av Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg med temat: Den svindlande tanken.

– På ett sätt är hela festivalen en plats för svindlande tankar. Det är ett av skälen till att vi valde att ha det som tema, säger Jennie Turner, verksamhetsledare på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.

Vetenskapsbasar i Nordstan
Nu sker de sista förberedelserna inför den kommande urladdningen och den 2 april smäller det. Då drar årets festival igång med 300 programpunkter och omkring 70 000 besökare.

Redan nu finns programmet tillgängligt – både på webben och i fysisk form på bibliotek, skolor och kaféer runt om i Göteborg. Och i programmet finns det något för alla.

Varför inte gå på vetenskapsbasar på Nordstadstorget eller en föreläsning om tvillingstudier på Pedagogen? Eller är du mer nyfiken på föreläsningar om hjärnan hos människor och maskiner eller hörselns sårbarhet på Världskulturmuseet?

– Läs gärna programmet, men ta också chansen att bara glida in på något. Välj inte så noga utan låt slumpen påverka. Det blir nästan ännu mer spännande då och man lär sig alltid något nytt.

Vad händer när vi tänker?
Temat för årets festival är alltså den svindlande tanken. Det handlar rent faktiskt om våra hjärnor, om teknikens betydelse för människans utveckling, vad som händer i våra hjärnor när vi tänker och hur det påverkar oss när vi skapar maskiner och robotar som kan tänka.

– Förutom alla föreläsningar och aktiviteter på olika scener runt om i Göteborg har vi en stor experimentverkstad i Frihamnen. Den är laddad med massa nya roliga grejer och är dessutom extra tillgänglig i år. Man kan få hjälp med ledsagning och det finns information på många olika språk. Där har vi också fullt med personal – det är bara att hugga tag i en person med orange tröja om man undrar över något, säger Jennie Turner.

Jennie puffar lite extra för årets invigning. I år kommer en av världens främsta matematiker, Cédric Villani, vara huvudtalare. Han är både forskare och politiker och arbetar tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, bland annat med Frankrikes AI-strategi.

– Det kommer att bli något alldeles extra – inte bara att han talar utan att det kommer hända massa saker omkring honom också.

Forum för forskningskommunikation
Det många kanske inte vet är att Forum för forskningskommunikation också ingår i Vetenskapsfestivalens program. Det är en mötesplats för forskningskommunikatörer och vetenskapsjournalister i Skandinavien.

– I årets program är det fokus på hur man kan påverka i den goda riktningen och var gränsen till propaganda går. Det är väldigt spännande – och gratis, säger Jennie Turner.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling