Det drar ihop sig till dubbelsidig folkfest i centrala Göteborg helgen före midsommar nästa år. Under tre dagar firas då invigningen av Götatunneln. På andra sidan älven är det samtidigt målgång för båtarna i Volvo Ocean Race.

”Staden möter havet” är mottot för tunnelinvigningen, som enligt planerna ska uppmärksammas med olika evenemang från fredagen den 16 juni och två dagar framåt. Än så länge är det inte så mycket mer än datumet som är bestämt.

Trafiken släpps på efter städning

Men enligt Leif Nilsson på Göteborg & Co, som samordnar invigningsarrangemanget, blir det sannolikt någon form av tunnellopp. Allmänheten kommer förstås också att få möjlighet att till fots titta närmare på tunnelbygget – en chans som sedan inte lär återkomma.

– Vi har också tagit kontakt för att eventuellt kunna ordna något större artistuppträdande, berättar Leif Nilsson.

Vägverket planerar att släppa på trafiken i tunneln så fort uppstädningen efter invigningsfestligheterna är avklarade.

– Vi har helt utgått från de kvarvarande arbetena när vi bestämt datum. Den här helgen i juni är den första möjliga tidpunkten, säger chefen för Vägverkets Region Väst, Per-Erik Winberg.

Färdig före sommartrafiken

Han berättar också att tunneln enligt de ursprungliga planerna skulle ha öppnats för trafik redan i oktober i år.

Nu är han i alla fall tillfreds med att tunneln blir klar innan sommartrafiken kommer igång på allvar nästa år. Norra Älvstrandens Utvecklings AB arbetar med planeringen av de ytor som frigörs när det mesta av biltrafiken försvinner under jord.

– Sex olika arbetsgruppen, med både allmänhet och experter, har tagit fram visioner för vad som ska ske med de lediga ytorna. Deras arbete kommer att presenteras i december, säger Olle Lindkvist.

Från årsskiftet byter företaget där han arbetar namn, till det mer passande Älvstrandens Utvecklings AB. Inför tunnelinvigningen hoppas han att företaget ska kunna visa upp en modell, en film eller något annat visuellt för göteborgarna, som illustrerar hur marken ovanför tunneln skulle kunna utnyttjas.

Öppnandet av Götatunneln sammanfaller också tidsmässigt med en internationell trafikvetenskaplig kongress, som dagarna innan invigningen kommer att hållas för första gången på Svenska Mässan.