Med pompa, ståt och ett rejält flås. Så blir invigningen av Götatunneln. Och för dem utan bil gäller det att passa på. För man får både gå och springa genom tunneln innan trafiken släpps på. Fredag 16 juni drar invigningsfesten igång vid Lilla Bommen.

Tunnelinvigningen och målgången av Volvo Ocean Race.Två fester att välja mellan – samma helg! Men var lugn:

– Alla större artistuppträdanden är koordinerade med varandra så att de inte ska krocka, säger Chatrine Fritzell, festgeneral för invigningen.

Tyfonorgel spelar på avstånd

På fredagen är det invigning, med specialskriven musik som framförs av blåsare från både Operan och GSO, Göteborgs Symfonikerna. Invigningen hålls i det så kallade ”tråget”, alltså infarten från Götaleden vid Operan.

Musikern Lennart Helperins ”Tyfonorgel” ingår också i invigningen. En bit bort dock.

– Vi tror den hörs ändå. Efter invigningen blir tunneln öppen för allmänheten.

Tages gör comebackspelning

Man kan bland annat följa på skyltar var man befinner sig när man går genom den 1,6 kilometer långa tunneln. På fredagkvällen den 16 juni inleds festen.

Bland annat uppträder det så kallade ”Schlagerpaketet”, med Nanne Grönvall, Linda Bengtzing Roger Pontare och Shirley Clamp.

– Sedan gör också ”Tages” en comebackspelning under invigningen, säger Chatrine Fritzell.

– Men vi har fler artister och en stor dansbana. Sedan kan man vänta sig en hälsning från Götheborg som då ligger för ankar i Djakarta i Indonesien.

Program i korthet
(med reservation för ändringar)
:

Fredag 16 juni

12.00-01.00 Festplatsen vid Lilla Bommens öppettider.

15.00-16.00 Invigningsceremonin vid Lilla Bommen, i det så kallade ”tråget” med bland andra Göran Johansson och infrastrukturminister Ulrica Messing. Symfonikernas och Operans blåsare framför specialskriven musik av Jerker Johansson

16.00-21.00 Tunneln är öppen för gående. Utställningar och små uppträdanden på vägen.

Lördag 17 juni

12.00-01.00 Festplatsens öppettider

09.00-16.00 Tunneln öppen för gående

17.00-21.00 Tunnelloppet.

Söndag 18 juni

10.00-18.00 Festplatsen öppen.

12.00 Trafiken i tunneln släpps på. Första förare genom tunneln blir kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip i var sin bil.

• Gratis färja över älven

Det är enklast att åka kollektivt för att ta sig till de olika evenemangen. Älvtrafiken förstärks hela perioden 15-18 juni med extra färjor och färjelägen, till exempel från Stenpiren. Båttrafiken över älven är gratis alla fyra dagarna. Men cykel får inte tas med ombord.


• Mer spårvagn och buss

Buss- och spårvagnstrafiken förstärks också mellan festplatserna på Lindholmen och vid Lilla Bommen. Till Lilla Bommen tar man sig lättast med buss eller spårvagn till Brunnsparken/Lilla Bommen eller Nils Ericsonterminalen/ Drottningtorget. Till Lindholmen med buss 16 och 99.


• Begränsad framkomlighet för bilar

För att få plats med festen vid Lilla Bommen och tunnelloppet genom Götatunneln lördag 17 juni kl 18 blir det begränsad framkomlighet för all fordonstrafik mellan Mårten Krakow/Götaleden och fram till Stenpiren. Räkna med att det tar lite extra tid att passera området vid båda tunnelmynningarna eller välj en annan väg om du har möjlighet.