Efter ett lyckat premiärår 2009 är Science Café Göteborg tillbaka med en ny serie inspirerande samtal. På onsdag sätter man det sociala perspektivet i fokus under rubriken: Kan Göteborg bli en mänskligare stad?

Förra årets satsning på att ge allmänheten en plats att diskutera och fundera kring stadens utveckling blev så populär att arrangörerna snart tvingades byta upp sig till större lokaler.

Hur får man människor att trivas?

– Vi är förstås väldigt glada över det stora intresset, säger Elin Asplind på Älvstranden Utveckling AB som tillsammans med Vetenskapsfestivalen och Göteborgs Stadsmuseum står bakom mötesplatsen.

Onsdagens vårpremiär siktar in sig på människan i staden. Därför kretsar den inledande inspirationsföreläsningen kring olika aspekter av social hållbarhet. Hur får man folk att få människor att trivas, vilja umgås och känna sig trygga i sin stad?

Riktar sig främst till allmänheten

Antropologen Viktoria Walldin och arkitekten Johanna Engberg jobbar båda till vardags på arkitektkontoret White och kommer att presentera erfarenheter från olika håll. Viktoria Walldin har bland annat deltagit i arbetet med att göra Selma Lagerlöfs torg till en trevligare och mer inbjudande plats.

Precis som under förra året hoppas arrangörerna att kafékvällarna ska bli en spännande mötesplats för intresserade med olika bakgrund och från olika sammanhang:

– Men i första hand riktar vi oss till allmänheten. Vår moderator ser med varsam hand till att diskussionsnivån inte blir för abstrakt och akademisk, säger Elin Asplind.

Gert Wingårdh dragplåster i maj

Ytterligare två kafékvällar är planerade under våren. Den 21 april tar arkitektkontoret Kjellgren Kaminsky hand om introduktionen för ett samtal som handlar om den hållbara staden ur ett grönt perspektiv.

Den 6 maj kan kaféet locka med ett riktigt dragplåster när Gert Wingårdh – landets mest prisade arkitekt – slår an tonen för en diskussion kring höga hus och ikonbyggnader.

Fotnot:
Science Café Göteborg arrangeras onsdagen den 10 mars 17.30-18.30 i Älvrummet, Kanaltorget 1, Göteborg.

7E44.jpg