Plats för sport, lek och bad och tillgänglighet för alla åldrar. Det vill skolbarnen se på Södra Älvstranden i framtiden. På tisdagen öppnade Stadsmuseets utställning ”Södra Älvstranden i ungas ögon”. Alla idéer tas med i den stora planeringsprocess som nu pågår.

– Det är jättebra att barn ska få bestämma också. Och det är roligt att få vara med och göra en sån här grej, det kanske man aldrig får göra mer!

5A24.jpgDet säger åttaåriga Kajsa Engelbrektsson som går i tvåan på Kärralundsskolan. Hon tycker det varit toppen att jobba med riktiga arkitekter och fundera på hur en bra stad ska vara.

Alla förslag tas tillvara

– En bra stad ska inte ha för mycket avgaser, alla ska ha tillgång till Södra Älvstranden. Nu är där väldigt mycket trafik, det är inte så kul, säger Kajsa Engelbrektsson

– Det ska vara miljövänligt och vara ett trevligt ställe med mycket saker man kan göra, fortsätter hon och visar på sin stora teckning hur hon tänker sig.

Tre arkitekter har arbetat med barn och ungdomar, från femåringar upp till 18-åringar, i tolv Göteborgsskolor under hela våren.

Resultatet har blivit modeller, teckningar och collage i alla upptänkliga färger och material. Där finns önskemål och idéer om minigolf, volleybollplaner, en glass- och godisbåt, skateboardramper och studsmattor. Men också broar, hotell och teaterscener.

”Barnperspektiv på processen”

Utställningen, som hade vernissage på tisdagen, breder ut sig i större delen av Stadsmuseets entréplan. Förslagen kommer också att skannas och dokumenteras för att ingå i den stora planeringsprocess för Södra Älvstranden som drog igång i februari.

4B98_2.jpg
– Genom att ta med barnen så kan vi få ett barnperspektiv på hela processen. Barnens material samlas ihop och tas tillvara precis som alla andra idéer om Södra Älvstranden som göteborgarna lämnat in, säger Mie Svennberg, projek- ledare och arkitektkonsulent vid kulturförvaltningen.

Peter Jaron och hans klasskompisar Oscar Franzén, Gabriella Wånge, Rebecka Magnusson, Malin Sylwan från Nya Påvelundsskolan tänker sig en glasad underjordisk gång med utställda konstverk längs kajkanten med fönster där man kan se ut under vattenytan.

På sin skiss har de också ritat in butiker, caféer, bio och ungdomsgård. Allt inrymt i ett nybyggt hus med solterrasser precis vid vattnet. Utanför huset vill de ha en park med gångar och en pool med vatten från älven. Poolen blir skridskobana på vintern

– Det viktigaste är att det kommer mycket människor, att det inte är tomt, och att alla åldersgrupper kommer dit. Jag har aldrig tänkt på Södra Älvstranden tidigare, det har varit rätt tråkigt där, säger Peter Jaron.

Barnen får egen grupp

I förra veckan gick den unika inflytandeprocess som startade i mitten av februari in i en ny fas.

2D96_2.jpgFöre sommaren ska fem lag utses till så kallade parallella stadsanalyser. De ska bland annat arbeta med de synpunkter och förslag som hittills kommit in om framtidens Södra Älvstranden.

Men det blir ett sjätte lag också, berättar Mie Svennberg:

– Barnen får en egen grupp, men kommer att ha samma chans till inflytande som de övriga grupperna. De tar del av samma material och jobbar på samma villkor.

Vårens arbete och utställningen ”Södra Älvstranden i ungas ögon” är ett pilotprojekt och ett samarbete mellan Göteborgs Stad Kultur och Norra Älvstranden Utvecklings AB. Utställningen pågår till den 21 augusti och inträdet är gratis.

7E2C_2.jpg

Malin Sylwan, Gabriella Wånge, Oscar Franzén, Rebecka Magnusson och Peter Jaron går i klass 7B på Nya Påvelundsskolan. De vill se mycket folk på kajkanten och längs Södra Älvstranden så att området känns tryggt.

Text & foto:

Några av barnens egna förslag:

Daniel: ”Det är ett slott. I vattnet finns fiskar, hajar och maneter. Runt slottet är det mark med gräs och sten”

Yara: ”Det är ett parkeringsgarage under Läppstiftet. Där kan man köpa glass och tårta. Man kan komma rakt upp i läppstiftet från garagen, sen hoppa från taket ned i vattnet från en trampolin som man kan vingla lite på.”

Stella: ”Det är ett hus där mormor och Miro bor i. Det bor andra människor där också. Det är fem våningar högt. Högst upp finns en utsiktsplats där man kan titta på månen och stjärnorna. Man kan också se båtarna. I vattnet finns en u-båt. Det bor krabbor, fiskar och bläckfiskar i vattnet. Runt huset är det gräs.”

Ahmed, Chenar, Ana och Neisa: ”En stor park vid vattnet, bryggor sträcker ut i vattnet, bredvid och intill bryggorna finns kiosker. I parken kan man spela volleyboll och basket, intill planerna ska det finnas bänkar att sitta på och grillplatser. Man ska kunna bada i älven. Viktigt: Att folk ska kunna träffas och umgås på en öppen plats som inte kostar pengar. Det ska vara tillgängligt för alla åldrar.”