Att koppla innerstaden till älven är ett önskemål som innebär stora förändringar inte minst för Skeppsbron. På måndag den 23 februari bjuds det i Älvrummet på såväl visioner som gulaschsoppa för dem som undrar hur bilar, boende, båtar och badare kan komma att samsas längs den breddade kajen.

Det är snart fem år sedan tankarna på en förändring av Södra Älvstranden började ta fart på allvar. Sedan dess har både allmänheten och en rad arkitektbyråer varit involverade i brainstormingen kring hur den tidigare allt för anonyma hamnsträckan kan få nytt liv.

På måndag presenterar stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling de visioner som hittills har kommit fram för Skeppsbron, mellan Stenpiren och Rosenlundsverket. Alltifrån hur kajen kommer att breddas för att rymma stimulerande mötesplatser till hur bilar, båtar, spårvagnar och flanörer ska samsas när Stora Badhusgatan och resten av staden knyts närmare vattnet.

Småbåtshamn och badbassäng?

Götatunnelns tillkomst har bäddat för en rik variation av bostäder, restauranger, butiker och förströelse, men exakt hur det ska utformas är långt ifrån klart.

– Vi har stora förhoppningar att ett bad i älven ska kunna åstadkommas och vi arbetar med frågan, det gäller att hitta någon som vill investera och driva badet. Men ett variationsrikt och levande kajområde ska vi i alla fall skapa, säger Fredrik Söderberg på Stadsbyggnadskontoret.

Enligt tidsplanen ska planerna ställas ut för samråd till sommaren och hösten i år, därefter väntar projektering och byggande innan de första boende kan flytta in framåt 2013.

Anmälan senast lördag

Hur visionerna för Skeppsbron hittills ser ut kommer det att diskuteras i Älvrummet vid operan på måndag 23 februari. Träffen inleds med gratis gulaschsoppa, gräddfil och bröd klockan 11.45, sedan berättar Martin Blixt från Älvstranden Utveckling och Birgitta Lööf från stadsbyggnadskontoret om planerna mellan 12.15 och 12.

Fotnot:
De som är intresserade av att delta är välkomna att anmäla sig senast lördag 21 februari på: alvrummet@alvstranden.goteborg.se. Antalet platser är begränsat.