Den första mars öppnar äldreboendet Alivallen i Kortedala. Äldre invandrare från det forna Jugoslavien får en egen avdelning med åtta lägenheter. Där ska de äldre kunna tala sitt gamla modersmål med personalen som anställts med tanke på detta.

Många äldre människor glömmer det främmande språket och faller tillbaka till det ursprungliga modersmålet och det är därför viktigt att personalen är språkkunnig.

Människor från det forna Jugoslavien är den näst största invandrargruppen i Göteborg efter finländarna. Därför finns det ett stort behov bland äldre människor från forna Jugoslavien att få ett sådant här boende, och det blir det första i Göteborg

Växande behov

– Vi har många människor från forna Jugoslavien i stadsdelen. Behovet växer när dessa människor blir äldre säger Anita Mattisson, verksamhetschef för äldre- och hemsjukvården i Kortedala.

Åldersgruppen från forna Jugoslavien har ökat successivt. Många kom hit på 50-talet när SKF behövde arbetskraft och de bosatte sig i Kortedala.

Även andra språk

Det pågår mycket i Göteborg när det gäller äldreboende för andra språkgrupper. Sedan ett och ett halvt år sedan finns äldreboende för spansktalande i Lillhagsparken i Tuve. Ett boende för finsktalande öppnade i januari i år i Gunnared och just nu öppnar ett för estnisktalande i Örgryte.