De kurdiska kvinnornas förening har fått en egen skapande verkstad på Friskväderstorget i Biskopsgården. Den invigdes på onsdagen av Pelle Berglund (s), ordförande i kommunstyrelsens storstadsgrupp. Han knöt ihop invigningsbanden som ett tecken på den integration som kurdiska kvinnoföreningen satsar mycket på. Under invigningen kunde publiken njuta av kurdisk mat och musik av ungdomsbandet Röd Femma.

Remziye Tokay, förenings ordförande berättar om hur de började föreningen 3 år sedan:

– Vi hittade inte någon som vi kunde samarbeta med, så vi startade den här föreningen för att ge en möjlighet till kvinnorna att integrera sig i samhället.

År 2003 fick de storstadssatsningen pengar att bedriva ett projekt som heter, ”Datakunskap på lätt svenska”. Hittills har 32 kvinnor fått datautbildning.

Målning bra uttryckssätt

59A4.jpg
Idag driver projektledaren Tara Mardin, som är själv en känd konstnär, också konst- och målningskurser i den skapande verkstaden. Hon började för att hjälpa och stödja kvinnor som har psykiska problem.

– Målning är ett bra sätt att uttrycka sig, det ökar kvinnornas självkänsla och självförtroende, säger Tara.

På lokalens väggar sitter flera tavlor som vittnar om kvinnornas kreativa sidor. Några av flickorna berättar om hur mycket de tycker om att komma och måla. Deras stolthet reflekteras på deras tavlor som de arbetat med i flera veckor.

Matlagning och svenskundervisning

Och förutom målning, lär sig de kurdiska kvinnorna också laga mat från världen över.

– Det är det bästa sättet att lär känna varandra, säger en av dem.

De kurdiska kvinnorna fortsätter nu med datakursen och har svenskundervisning för att komma in i det svenska samhället.

5162.jpg
Den yngre delen av medlemmarna i Kurdiska kvinnors förening