I Gårdstensbostäder sitter hyresgästerna själva i styrelsen och är med och bestämmer. – Ingen annan än vi kan ju veta hur vi vill ha det här, säger Nasra Ahmed som är styrelseledamot.
Nu börjar folk flytta till Gårdsten för att de vill. Inte för att de har blivit placerade här. Det gör Nasra stolt och glad. Hyresgästerna är delaktiga i förändringarna som sker i husen. Inför ombyggnaden av de så kallade terrasshusen hade man ett stormöte där arkitekterna fick lyssna på de boendes förslag innan de satte igång med ritningarna.
Ville ha festlokal
Det visade sig att hyresgästerna ville ha stora gemensamhetslokaler hellre än flotta husentréer. När man bjuder till fest ska det finnas lokaler att vara i så man slipper störa sina grannar.
– Den här delaktigheten är jätteviktig. Och man är så klart rädd om det som man själv varit med om bestämt om.
Som styrelseledamot känner Nasra dessutom ett extra ansvar.
– Jag bor här, känner massor med folk och kommer inte ifrån det jag har bestämt. Det gör att man tänker sig för väldigt noga innan man beslutar om något.
För Nasra var det en självklarhet att gå med i styrelsen, när hon blev tillfrågad för fyra år sedan.
Mentalt avstånd
Nasra Ahmed kom till Sverige från Somalia när hon var sexton år. Hon har snart bott halva sitt liv i Sverige. Alla de åren har hon bott i Angered. Detta är hemma. Men hon märker att människor har fördomar om Angered.
– Det ligger bara tjugo minuter från centrala stan. Men det mentala avståndet är mycket, mycket längre, säger hon.
I nästa ögonblick utbrister hon:
– Vet du att det går en direktbuss till stan?
Buss 173 – som förbinder centrala Göteborg med Angered på tjugo minuter – har kommit till på initiativ från Gårdstensbostäder. Och det är inte allt.
Gårdstensbostäder bildades 1997. Det är ett kommunalt bostadsbolag och har bara hand om ett enda område – Gårdsten. Men det handlar om mer än bara husen. Man har till uppdrag att utveckla området och göra så att människor trivs där.
Trygghet viktigt
Trygghet är viktigt för att de boende ska må bra. Det finns en patrullerande Trygghetsjour som är i tjänst på kvällar och helger. Dem kan man ringa om man tycker att det är otäckt att gå ensam en sen kväll.
– Det är bara att ringa så kommer de inom några minuter. De går med dig och ser till att du kommer hem säkert, berättar Nasra. Man har arbetat hårt för att få ett levande centrum. Tidigare fanns knappt några affärer alls. Ett tag fanns inte ens en mataffär. Men det har ändrats. Nasra visar hur centrumet ser ut idag.
Här finns bland annat en mataffär, fiskaffär, slaktare, tandläkare, en liten resebyrå, en affär med kläder och hårprodukter och en affär där man byter och säljer filmer. Sedan ett par veckor finns också en kryddbutik som sprider dofter från hela världen.
566 har fått jobb
Nasra pekar på en frisersalong och säger att där gör de även hembesök till de människor som har svårt att ta sig till salongen.
– Så funkar det här. Det är flexibelt. Och där, säger hon och pekar på kaféet i mitten av gallerian, där kan man beställa tårta. Det räcker att du säger till 24 timmar innan.
– Gårdstensbostäder är schysta mot företagare. Vi vill att de ska komma hit och finnas kvar. Därför underlättar vi för dem i början. Vi gör det lättare att starta, men sen måste de kunna stå på egna ben.
– Visste du att vi har som egen ”arbetsförmedling”? frågar hon i nästa andetag. Enheten för arbete och försörjning (tidigare Gårdstensbyrån) har sedan starten 1998 hjälpt 566 hyresgäster att få jobb.
Satsar på barnen
En annan sak som styrelsen tryckt på är satsningen på barnen.
– Det är jätteviktigt för framtiden, säger Nasra.
Därför var det självklart att barnen själva fick välja vilken lekutrustning de ville ha på den stora gräsmattan i dalen mellan Östra och Västra Gårdsten. En skateboardramp stod högt på önskelistan och därför blev det så.
Det finns fler exempel på vad man gör för barnen och ungdomarna. Filmvisning är ett. Varje fredag eftermiddag förvandlas samlingssalen vid Kaneltorget till bio för barnen.
Klockan tre för de yngsta barnen och klockan sex för de lite äldre. Ett annat exempel är att man tagit fram billiga lägenheter som hyresgästernas ungdomar får hyra – för att underlätta för unga att flytta hemifrån.
Det är en stor satsning med många eldsjälar som ligger bakom det nya Gårdsten. Och det handlar som sagt om mycket mer än bara bostäder.
– Vi skapar faktiskt vår egen värld här, säger Nasra Ahmed.
Fakta | Gårdsten
• Det bor 6 705 personer i Gårdsten.
• Gårdstensbostäder äger 89 procent av bostäderna i området.
• Gårdsten ligger närmare solen än någon annan del av Göteborg: över 100 meter över havet, vilket ger många hyresgäster svindlande utsikt från sina lägenheter.
• Trollkonstnären Carl-Einar Häckner och trestegshopparen Christian Olsson är födda i Gårdsten. Två berömda författare bor här: Bengt Bratt (Hem till byn m m) samt Abdillahi Hussein.