Stort kartbord filmas. Det doftar hav och tjära i Frihamnen nu, i seglarnas Race Village. Men också trä och klister, för här handlar det även om stadsutveckling och boende. Och då vill barnen vara med och bygga!

Scenen är den kommunala bostadskoncernen Framtidens tält i Frihamnen, där man informerar och möter medborgare och kunder, på temat ”Tillsammans bygger vi Göteborg”.

Här står Helena Sjögren och hjälper de egna barnen Agnes och Alice och deras kompisar Alde och Nora att ”bygga framtidens Göteborg”, med hjälp av färgade klossar och klister. Någon har redan byggt en göteborgsk variant av Turning Torso.

Väderkvarn och stege
Nora bygger en stege, Agnes en väderkvarn, Alice ett snurrande torn och Alde en Minecraft-hund! Och allt som de fyra – och hundratals andra barn – bygger på det stora kartbordet hamnar på film.

12C6.jpg
Ovanför det stora bordet sitter nämligen en kamera som tar en bild var 30:e sekund, bilder som ska sättas ihop till en kortfilm på max två minuter. Filmen kan sedan ses på hemsidorna hos de bolag som ingår i Framtiden-koncernen.

Då lär det synas tydligt – om än symboliskt – hur starka och nyckfulla naturens krafter är för en stad vid vattnet. På torsdagen blåste det så mycket i Frihamnen att flera av husen helt enkelt ”blåste ner i älven”.

Men det stora bordet rensas varje morgon, så det är ”nya, blanka papper” för barnen varje dag.

Ny fråga varje dag
Shivan Abdullah från Bostadsbolaget går omkring med en iPad och frågar efter de tre viktigaste egenskaperna i ett bostadsområde. De som svarar får välja från en lång lista; ska det vara bilfritt, mycket kultur, ska det finnas en cykelpool?

Varje dag ställer bostadsbolagen Dagens fråga bland de tusentals besökarna i Race Village. Svaren sätts upp i tälten och kommer också att redovisas på bolagens hemsidor.

Här man kan se att hela 63 procent vill ha bilfria stadsdelar och så mycket som 83 procent vill ha rökfria bostadsområden!

– Jag tycker att det var överraskande att så många som 76 procent kan tänka sig lägre kvalitet på boendet om de får lägre hyra, säger Shivan Abdullah, som är utbildad fastighetsingenjör och till vardags arbetar som områdesvärd i Hammarkullen.

Nästan 900 förslag
I Göteborgs Stads stora tält strax bredvid, står Wilhelm Åkesson från Göteborg & Co och visar Min Stad, en mycket realistisk webbsajt för debatt och stadsutveckling. Här kan alla göteborgare lägga in sina förslag till förändringar – en ny busshållplats, cykelväg, bostäder eller nya parker.

Min Stad lanserades 2012, finns nu i version 3.0 och är kopplad till Facebook, för snabb spridning av idéer och debatt via sociala medier. Här fanns på fredagen 881 förslag från enskilda göteborgare, plus många fler från olika institutioner.

– Här är någon som vill ha en ny arena för sport, säger Wilhelm Åkesson och pekar.

Tydligt om Västlänken
Han får många frågor om den nya stadsdel som planeras i och runt Frihamnen.

– Många kommer hit mellan konserterna. De är väldigt intresserade av Frihamnen, var gränserna går och var det nya ska byggas, säger Wilhelm Åkesson.

– Men det som flesta frågar om är ändå Västlänken, säger han och växlar bild på skärmen.

– Här ser man tydligt hur den ska dras via Centralstationen, Haga och Korsvägen, var den går i lera och var den går i berg, man ser hur mycket plats stationerna tar och hur mycket som ligger ovan och under jord.

40DA.jpg

Shivan Abdullah från Bostadsbolaget är nyfiken på göteborgarnas åsikter om boendet. Många verkar föredra låg hyra framför hög kvalitet.