Kungstorget först ut. Den flygande mattan flyger sitt femte år i Göteborg och landar på fem av stadens torg i sommar. Dessutom har ytterligare en flygande matta landat på Gärdsås torg i Bergsjön, där den stannar till september. Syftet är att levandegöra och skapa attraktiva närmiljöer i hela staden.

Läs också: ”Ta plats” på 18 ställen i sommar [2022-05-23]

Den flygande mattan är en sju gånger tio meter stor matta av tjockt konstgräs som landat, eller rullats ut, på flera av Göteborgs torg under de senaste åren. Här finns sittmöbler, lekmoduler och växter. Mattan ska vara en mötesplats för lek, häng och fika men även en plats för olika aktiviteter. Det är olika lokala aktörer som fyller mattan med aktiviteter.

– I år är det på fokus på hälsa för att koppla det till jubileumssatsningen Hälsa 2022. Hälsobegreppet är brett och kan röra delaktighet, lek, motion och psykisk hälsa, säger Moa Lipschütz, planeringsledare trygghetsfrågor på trafikkontoret.

Avslutar på Vårväderstorget

Den ambulerande mattan har redan landat på Kungstorget där den stannar maj månad ut. I juni fortsätter den vidare till Doktor Fries Torg i Guldheden för att sedan besöka Kvilletorget, Kortedala torg och Vårväderstorget innan det är dags för vintervila i slutet av september.

– Den flygande mattan är ett lyckat och uppskattat koncept som på ett enkelt och snabbt sätt kan levandegöra ett torg under sommarsäsongen. De lokala torgen har en viktig social funktion och genom att stärka utbudet vill vi bidra till att dessa befolkas. Dessutom är konceptet lättare att planera för varje år eftersom de lokala aktörerna vet hur det funkar.

I år är några av de planerade aktiviteterna på mattan till exempel schackspel, besök av polisen, Hälsoteket och biblioteket.

– 14 maj anordnades Barnens dag vid matten på Kungstorget. Då var det bland annat sagostund, säger Moa Lipschütz.

Del av satsningen Ta plats

Förra året låg den permanenta mattan vi Göteborgsoperan. I år finns den på Gärdsås torg, där den stannar september ut.

Den flygande mattan är en del av trafikkontorets satsning ”Ta plats” som handlar om att skapa mer plats för människor att gå, vistas och mötas på.