Fick se tekniken bakom. Runt jul tillbringade Elias Persson och Sebastian Lithner åtskilliga timmar med att leta efter röda block i ett dataspels-Göteborg. Vad de vann? En guidad visning av tekniken bakom Minecraft-Göteborg, så klart.

Veckan före jul släppte Göteborgs Stad tredimensionella modeller av alla stadens tio stadsdelar i dataspelet Minecraft. I samband med släppet anordnades en tävling i form av en skattjakt.

– Jag var sjuk och var hemma från skolan, och pappa tipsade om tävlingen. Det var svårt, men jag hittade nio av tio skatter, säger Sebastian Lithner.

Gömde skatten på jobbet
Elias Persson
Tillsammans med Elias Persson besöker han stadsbyggnadskontorets geodataavdelning, som tagit fram Minecraftmodellen av Göteborg.

– En av skatterna var faktiskt här på stadsbyggnadskontoret. Det vara min son som sa att jag borde lägga en på mitt jobb, säger stadens geodatastrateg Eric Jeansson.

Som en del av vinsten visar han och hans kolleger dem runt, och ger en snabbpresentation av vad de håller på med.

Promenad vid Västlänken
Minecraftversionen av Göteborg utgår från en 3D-modell av staden, som i sin tur bygger på data från stereofotografier och lasermätningar gjorda från flygplan. Dessa grundläggande data kan användas till allt möjligt – bland annat till grund för en virtual realitymodell av området vid Centralstationen om tio år. Elias Persson fick ta en provtur och kunde bland annat titta på den nya Västlänkenstationen som ska vara klar 2027.

– Vi använder redan nu VR-modellen på utställning och vid samråd. Framöver ska vi utöka den så att man kan gå hela vägen från centralstationen till Frihamnen, över nya Hisingsbron, säger Eric Jeansson.

Stort genomslag
Elias och Sebastian var långt ifrån de enda som laddade ner minecraftfilerna – satsningen fick stor uppmärksamhet i media och Facebook. Facebookinlägget nådde sammanlagt 123000 personer och var stadens mest delade någonsin. Och antalet nedladdningar uppgick vid mätperiodens slut den 6 januari till närmare 6600.

– Det är verkligen otroligt hur stor spridning det har fått. Det var många tidningar och medier som rapporterade om det och vi kan se att våra filer laddats ner från bland annat Kina. Viktigt nu är att vi fortsätter satsningen i skolorna och får unga delaktiga i det framtida Göteborg, säger Eric Jeansson.

Modell i virtual reality

Göteborgs Stad har tagit fram en modell i virtual reality över hur området kring Centralstationen ska se ut när Västlänken är färdig.