Från 1600-talet till Frihamnen år 2021. ”Kul, spännande och intressant” så sammanfattar 13-årige Albin sin VR-resa. Han har stått i stadsbyggnadskontorets container i Race Village men förflyttat sig långt – från 1600-talets Göteborg till Frihamnen år 2021.

Det är mycket fokus på stadsutveckling i Göteborg Stads paviljong på Volvo Ocean Race i år. Här finns många möjligheter att få veta mer och att prata om vad som ska hända framöver.

En spännande alternativ är att med VR-glasögon resa såväl bakåt som framåt i tiden.

– Vi har visualiserat hur det kan komma att se ut i Frihamnen jubileumsåret 2021. Det innebär att vi har byggt en tänkt stad för det som ryms inom etapp ett av Frihamnen, säger Arvid Forsberg, visualiserare på stadsbyggnadskontorets geodatavdelning.

Detaljplanen för etapp ett innehåller en jubileumspark och cirka 3 000 bostäder och 2 000 arbetsplatser i Frihamnen. Det är utifrån den som Arvid Forsberg och hans kollegor har byggt en digital stad som förutom innehåller Jubileumsparken innehåller hus för bostäder, verksamheter, skolor och till och med brandkåren.

Ge sig ut på resan
Nu går det alltså hälsa på in i framtiden och med hjälp av VR-tekniken vandra runt. Det är bara att ta på sig VR-glasögonen och ge sig ut på resan.

– VR-modellen ger en bild av hur det kan komma att se ut med ungefärlig höjd och placering på husen. När det gäller typ av hus och färg på fasader har vi utgått hus som nyligen byggts och slumpat ut hus och fasader, säger Arvid Forsberg.

Nästa steg är att bygga ut och koppla samman VR-modellen över Frihamnen med den som redan finns över Centralenområdet och få en sammanhängande som sträcker sig från Frihamnen över Hisingsbron till Centralen och till Västlänkens station i området.

– Då skulle man i en och samma modell kunna komma upp från Västlänkenstationen, ta spårvagnen över nya Hisingsbron och kliva av i nya Frihamnen, säger Arvid Forsberg.

Visualiserat 1600-talet
Men visualiseringsteamet på stadsbyggnadskontoret har inte bara byggt digitala modeller över framtiden. Det är också de som står bakom VR-modellen över 1600-talets Göteborg som togs fram i samband Göteborg stadsmuseums utställning om stadens födelse.

– Det var verkligen spännande och en utmaning. Då fanns förstås inga detaljplaner att utgå från, utan vi använde oss av gamla kartor och böcker. Nu vore drömmen att få fullfölja projektet och bygga modeller över varje århundrade. Då skulle vi med VR-teknik kunna följa stadens utveckling från 1600-talet, via 1700-, 1800- och 1900-talet fram till i dag och in i framtiden, säger Arvid Forsberg.

VR-modellen över 1600-talets Göteborg och den över framtidens Frihamnen går alltså att se i stadsbyggnadskontorets monter vid Göteborgs Stads paviljong under Volvo Ocean Race. Nästa chans blir på Kulturkalaset i augusti – håll utkik efter Göteborgs Stads aktiviteter i programmet.

2B38.jpg

3884.jpg

4AAE.jpg

DF8.jpg

Med VR-glasögonen går det att uppleva såväl gamla som framtida Göteborg.