Arkitekter på plats i Frihamnen. Nu börjar arbetet på allvar för de arkitekter och andra konsulter som ska utforma Jubileumsparken i Frihamnen. I veckan träffas de tre utvalda grupperna för första gången i området.

Jubileumsparkens första etapp, som omfattar cirka 30 000 kvadratmeter kring hamnbassängen, ska vara klar till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Förslag presenteras i september
På onsdagsförmiddagen fick konsulterna en första introduktion på plats i Frihamnen. Det är sagt att de ska utgå från att parken skapas i dialog, steg för steg och hållbart.

Konsultgrupperna är Topotek1 med bland andra Landskapsgruppen, Mareld med bland andra Atelier Le Balto samt Spridd med bland andra Lovely Landskap och Studio Elin Strand.

Slutpresentationen av förslagen ska hållas i Frihamnen 22 och 23 september. Därefter är det öppet för synpunkter på förslagen.

En del ska vara klart redan 2018
– Efter att konsultgrupperna presenterat de slutgiltiga förslagen kommer vi att diskutera med en eller flera av grupperna om vidare uppdrag för att utveckla och projektera förslagen, säger Amelie Sandow, projektledare för etapp 2021 på park- och naturförvaltningen.

– Målsättningen är att en mindre del ska vara klar redan till 2018.

I området finns idag en välbesökt bastu och utomhusbassäng, seglarskola, sandstrand, ett vattenkonstverk i form av en lekplats, rollerderby-bana och odlingsbäddar.