Utställningar och planprocess. Om Louvren har en så är det klart att Älvrummet också ska ha en. En app, alltså, som guidar besökare genom utställningarna, antingen på plats eller på distans. ”Det är ett nytt sätt att möta publiken, framförallt de som inte har möjlighet att komma hit personligen”, säger Sara Carlsson på Älvrummet.

Till vardags guidar hon och kollegorna under fyra timmar om dagen de besökare som kommer till den stora utställningshallen vid Operan och Lilla Bommen, men nu får de alltså om inte konkurrens så i alla fall hjälp av en gratis app som enkelt laddas ner i mobilen.

Appen ”OnSpotStory Älvrummet” har både text och speakerröst på såväl svenska som engelska och guidar genom stora delar av Älvrummets utställningar i en komprimerad version. Appen har såklart öppet dygnet runt och kan avlyssnas både på distans och som en extra service på plats när man besöker utställningen.

– Under förra året kom drygt 90 000 besökare hit till Älvrummet men det finns säkert många fler som är intresserade av de utställningar vi gör om utvecklingen av Göteborg, säger Sara Carlsson.

Utställningarna, liksom appen, visar framförallt det som kallas Vision Älvstaden, alltså planerna för Västsvenska paketet och områdena kring Frihamnen, Centralen-området och Skeppsbron, men berör även andra projekt som är mer eller mindre konkreta och närliggande i tid eller visionära framtidsplaner. Dessutom innehåller appen en enkel och pedagogisk genomgång av hur planprocessen går till.