Ska väcka intresse för stadsutveckling. Nu går det återigen att besöka Älvrummet – platsen där du kan se hur Göteborg ska utvecklas under de kommande 50 åren. Älvrummet har flyttat över älven, från Kanaltorget till Lindholmen Science Park.

Efter en tid av flytt och renoveringar är Älvrummet redo att ta emot besökare igen. Måndag 13 november öppnade Älvrummet på markplan i Lindholmen Science Park.

”Mer som ett skyltfönster”
– Älvrummet på Kanaltorget var som en låda. Detta är mer som ett skylfönster, säger Maria Karlsson, kommunikationsstrateg på Älvstranden Utveckling, när hon visar upp det nya stället tillsammans med Älvrummets kommunikatör Sara Carlsson.

26AA_2.jpgFlödet av människor kommer att bli på ett annat sätt i de nya lokalerna, med tanke på all annan verksamhet som finns i huset. Här finns både restaurang och kafé precis bredvid utställningen.

Innehållet i Älvrummet är dock till stor del samma som förut. Modellen över centrala Göteborg – som började byggas redan 1993 – tronar i mitten av lokalen.

– Modellen har fräschats till och byggts om under några veckor. Området bortanför Älvsborgsbron är borttagen eftersom det inte kommer att hända så mycket mer i den delen av Älvstaden. Det har tillkommit en ny plats för Lundby, och modellen ska även byggas ut vid Gullbergsvass, säger Maria Karlsson.

Helt digital
En nyhet är att utställningen – förutom modellen över Göteborg – är helt digital.

– Det gör att vi kan vara i ständig utveckling. Det blir lättare att snabbt justera innehållet, säger Sara Carlsson.

Besökarna får ta del av olika byggprojekt på skärmar. Inom kort tillkommer även en surfstation och en pekskärm där det går att fördjupa sig i de olika projekten.

Sara Carlsson är en av två anställda som finns på plats under Älvrummets öppettider för att göra guidade visningar och svara på frågor från besökare. Mellan 60 000 och 80 000 personer besöker årligen Älvrummet. Det är företag, organisationer, kommuner, skolklasser och allmänhet.

– Älvrummet vill väcka ett intresse för stadsutveckling generellt. Här finns både inspiration och information om den pågående stadsutvecklingen i Älvstaden, säger hon.

Det blir en liten utmaning att få allmänheten att ta sig till Lindholmen. Men Maria Karlsson påpekar att det endast tar sex minuter med gratisfärjan från Stenpiren till Lindholmspiren, och endast nio minuter med buss från Centralstationen.

I slutet av januari blir det en invigningsvecka i Älvrummet med lite extra aktiviteter.

4E66.jpg