Muralmålningar och skulpturer i unik miljö. Järnhallen heter Hisingens nya konsthall, mitt i Ringöns industriområde. På lördag 2 maj invigs hallen med en festival, där 20 konstnärer bidrar med muralmålningar och skulpturer i området.

”Hall of Fame – Art Laboration Festival 2015” heter Järnhallens första aktivitet, som pågår till 22 maj. Festivalen är ett samarbete mellan Järnhallen, privata fastighetsägare på Ringön och fastighetskontoret.

– Fem-sex fastighetsägare i området ställer upp med sina väggar. Väldigt roligt att vi kan få till den här typen av samarbete, säger Sofie Bårdén, projektledare för Ringön på Göteborgs Stads fastighetskontor.

Järnhallen ligger på Järnmalmsgatan, där Sängjätten höll till för några år sedan. Här finns 700 kvadratmeter som nu blir Hisingens nya konstscen, mitt bland båtföretag, plåtverkstäder och skrotupplag.

”Hänger ihop bra med Göteborgs själ”
– Jag tror att Järnhallen kan bli en unik miljö för Göteborg, säger konstnären Anna Bergman.

– Inte bara för att den ligger i ett industriområde, utan för att verksamheten här ska styras av det konstnärliga innehållet, inte andra krav och villkor, till exempel kommersiella.

– Jag hoppas att vi kan visa mycket om konstens process och produktion, det hänger ihop bra med ”Göteborgs själ”.

Anna Bergman är initiativtagare till Järnhallen. Nu är hon anställd som projektledare för Hall of Fame-festivalen, har själv sin ateljé i samma hus och studerar även andra året på Konstfack i Stockholm.

Fina gamla varvsbassänger
Järnhallen startades av fastighetsägaren Ulf Bergman, Anna Bergman (som inte är släkt med Ulf) samt Katarina Bramer, verksamhetsansvarig på Göteborgs Konstskola.

Från Göteborgs Stads sida vill man locka fler människor till Ringön.

– Idag är området relativt isolerat. Det finns inte så mycket publika verksamheter i området, som avgränsas av fysiska barriärer, både trafikleder och Göta älv, säger Sofie Bårdén.

– Det är synd, för här finns fina kvaliteter, till exempel de gamla varvsbassängerna som går in från älven mot Järnmalmsgatan och som fler Göteborgare borde upptäcka och ta del av.

Med inspiration från Superkilen i Köpenhamn
På fastighetskontoret väcktes idén om ett ”tillåtande uterum”, baserat på tre ben: muralmålningar, golv som sammanhängande stråk och att framhäva de små gröna parker som finns vid bassängerna.

– Nu blir det muralmålningar och skulpturer. Vi börjar i den skalan och kan förhoppningsvis växa framöver, säger Sofie Bårdén.

En inspirationsmiljö är Superkilen i Köpenhamn (se länk nedanför artikeln!)

I Järnhallens programförklaring sägs bland annat att den ska ”uppmuntra till förändring, integration och tvärvetenskapliga kollaborationer.”

Food truck på plats
”Ringön är i förändring och det förändringsbehovet får nu ett hem där konsten blir en katalysator och ett aktivt reflekterande. I en tid med många utmaningar; klimatet, välfärdssamhällets förnyelse, globalisering och migration är vårt behov av utveckling, kunskap och att vara delaktig kanske större än någonsin.”

Järnhallen ska ordna seminarier och tematiska träffar och erbjuda gästateljéer för konstnärer.

När arbetet med ”Hall of Fame” kommer igång i maj lär det finnas mycket nytt att titta på i området. Fredag 8 maj och lördag 9 maj bjuds det på musik, i regi av Koloni och Clandestino-festivalen, och åtminstone en food truck.

Fri entré
Till att börja med har Järnhallen öppet tisdag till torsdag med fri entré.

– Vi har aktiviteter hela festivalen, fram till 22 maj då vi har Finissage, en avslutningsfest då alla är välkomna hit för att titta på vad som har gjorts, säger Anna Bergman.

Under sommaren är hallen troligen stängd, men i slutet av augusti öppnar den igen, inför Göteborgs internationella konstbiennal som drar igång 12 september och pågår ända till 22 november.

Järnhallen
http://www.jarnhallen.se

Superkilen
http://denmark.dk/en/lifestyle/architecture/superkilen-celebrates-diversity-in-copenhagen/

Nu startar samrådet för Frihamnen [2014-06-05]
http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/tema_stadsutveckling,nu_startar_samradet_for_frihamnen?OpenDocument