Viral visionsfilm med välkänd berättarröst. Att stadsdelen Gamlestaden ska förändras kan inte ha undgått någon som passerat stadsdelen de senaste åren, men vad som egentligen är slutmålet är det få som verkar ha koll på. Men har man en och en halv minut över så finns nu en film som i raska bilder men med lugn Tomas von Brömssen-röst förklarar hur planerna ser ut.

Se filmen Gamlestaden – på väg in i framtiden

Omgörningen av Gamlestan är ett gigantiskt projekt som redan har hållit på i flera år, utan att till synes komma längre än att gräva stora gropar i den lösa leran mellan Säveån och Göta älv. Vad som egentligen är tänkt att bli resultatet av allt grävande är dock inte särskilt känt, inte ens bland de närboende, har trafikkontorets undersökningar visat.

66C4.jpg
– Ändå har vi i knappt fått några klagomål heller, trots att vi i flera år slussat folk hit och dit i tillfälliga gångstråk. Det är ju egentligen sensationellt bara det, men jag tror det beror på att folk tycker att vad som än kommer ut i slutändan så är det bättre än den gamla fula trafiklösningen och alla slitna industrilokaler som dominerade stadsdelen tidigare, säger Mikael Reidal på Trafikkontoret.

Ingen berättarröst blev Tomas
För att råda bot på okunskapen om framtidens Gamlestan har Trafikkontoret nu producerat en upplysande film. Eftersom det finns en språkutmaning på grund av stadsdelens invånares varierande bakgrund, var meningen att filmen skulle vara så pass informativ rent bildmässigt att den skulle klara sig utan berättarröst, men …

– … men så lyckades vi få Tomas von Brömssen som speaker, och det blev väldigt lyckat. Hans hjärta klappar för Gamlestan, eftersom han är uppvuxen alldeles intill, och det tycker jag ger filmen en viktig extra dimension, säger Mikael Reidal.

Och trots att det har gjort noll och ingen marknadsföring av filmen har den redan gjort succé och börjat leva sitt eget liv på nätet. På Facebook har den delats tusentals gånger, inte minst i grupper som har beröringspunkter till Gamlestan på olika sätt.

Nya gamla gravar funna
4824.jpg
Filmen är baserad på den plan för området som fanns i oktober 2015, och även om en del redan har hunnit ändras så är ligger illustrationerna nog ganska nära den verklighet som väntar runt hörnet. I filmen ploppar den ena nya byggnaden efter den andra upp på platser som de senaste årtiondena varit mer eller mindre eländiga.

Fast de kanske inte alltid har varit det, för här har staden Göteborg egentligen sin tidigaste historia, vilket de arkeologiska utgrävningarna ständigt hittar nya exempel på. Till de 700 gravar som tidigare hittats kan nu räknas ytterligare flera hundra, vilka arkeologerna nu håller på att undersöka för fullt.

– De ligger precis där den gamla busshållplatsen låg, och när arkeologerna är klara ska där byggas bostäder och eventuellt ett hotell. Men först i tur står det nya resecentrat, som börjar byggas om några månader. Inom kort kommer vi att sätta upp stora skyltar i området som, precis som filmen, tydligare än tidigare ska förklara för förbipasserande vad det är som är målet med allt byggande, säger Mikael Reidal.