Storsatsningar presenteras under segelfesten. Nu närmar sig sommarens segelfest i Göteborg - målgången i Volvo Ocean Race. Mellan 21 och 28 juni blir det fullt ös i Frihamnen med artister, seglare och uppemot 350 000 besökare. Då passar Göteborgs Stad på att informera, bland annat om den "stad i staden" som ska byggas runt Frihamnen.

– Under de kommande 20 åren ska det investeras närmare 45 miljarder i den här delen av staden. En otrolig framväxt som vi vill berätta om, sa Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co vid en pressträff i Frihamnen på måndagen.

– Vi tar tillfället i akt att berätta inte bara för världen, utan för göteborgarna och för investerare, om den här utvecklingen vi har framför oss. Och så bjuder vi på fest i Frihamnen, även om vi inte vet när gästerna kommer, det är ju en extra spänning med havskappsegling, sa Camilla Nyman.

Ostindiefararen välkomnar
Samtidigt som pressträffen hölls, kämpade de sju kappseglingsbåtarna i Volvo Ocean Race nånstans på Biscayabukten, på väg mellan Lissabon i Portugal och Lorient i Frankrike. Snart återstår bara en delsträcka, från Haag i Nederländerna till Göteborg.

Hit väntas båtarna nån gång mellan klockan 12 söndag 21 juni och klockan 12 måndag 22 juni. Väder och vind avgör när de kommer fram. Vid slutmålet i Göteborg har de seglat 39 000 sjömil, tidvis under extremt tuffa förhållanden, sedan starten i Alicante i Spanien i oktober förra året.

Här ska seglarna få ett varmt mottagande på temat ”Välkommen till Göteborg, en hållbar stad, öppen för världen”. Några som ska stå för välkomnandet är eleverna i orkestern och musikskolan El Sistema, tillsammans med världsdirigenten Gustavo Dudamel, besättningen på ostindiefararen Götheborg, de cirka 400 volontärerna som ställer upp och jobbar gratis. Och artister som Loreen, Eric Saade, Uno Svenningson, Electric Banana Band, Miriam Bryant, Petter och Sean Banan.

Dialog om stadsutveckling
Eventområdet på Bananpiren är mycket stort, 93 000 kvadratmeter, så stort att tre golfbilar används som taxi inne på området. Här kommer Göteborgs Stad att ha en egen paviljong, som består av ett stort tält, omringat av sex utställningscontainrar. I mitten finns en 3D-modell av Göteborg och här ska det pratas om stadsutveckling ur olika perspektiv.

– Vi håller just på att färdigställa programmet, säger Birgitta Bergerlind på Göteborg & Co.

– Det blir minst 65 framträdanden med personer som får 20 minuter på sig att berätta, sedan får åhörarna ställa frågor. Ingen scen, utan en nära och opretentiös form, säger Birgitta Bergerlind.

Talarna kommer från bland annat Göteborgs Hamn, Framtidenkoncernen, Älvstranden Utveckling, Göteborg Energi, trafikkontoret och stadsbyggnadskontoret. Kommunstyrelsen har också bokats in för en timme, kl 16 – 17 torsdag 25 juni.

Mål vid Operan
I år är tredje gången som Göteborg står värd för Volvo Ocean Race. Det är redan klart att Göteborg kommer att vara med även 2018, antingen som stop-over eller som slutmål.
Och nu blir det något alldeles extra, med mållinjen långt inne i hamnen, vid Bananpirens spets.

– Vi vill utnyttja hela staden och hela älven som arena, sa Ola Åstradsson, projektledare för Volvo Ocean Race på Göteborg & Co.

– Förut gick båtarna i mål ganska långt ut till havs och 2006 vid Älvsborgsbron, vilket man tyckte var modigt. Nu tar vi in båtarna så långt det bara går, nu kommer man att kunna se på tävlingen på ett helt nytt sätt.

Seglar på älven
Efter målgången ”från havet” kommer båtarna att vara ute och segla flera gånger under veckan, bland annat i ett In-port Race på älven som – ifall två båtar hamnar på samma poäng – kan bli avgörande för slutsegern i hela Volvo Ocean Race.

– Till In-port Race räknar vi med en mycket stor publik. Det kommer man att kunna följa från kajkanter, hustak och många andra ställen. Men bäst ser man förstås längst ut på Bananpiren, där det finns läktare och storbildsskärm, sa Ola Åstradsson.

In-port Race avgörs lördag 27 juni, kl 13. Sedan blir det prisutdelning samma dag, inför 2000 inbjudna gäster på Svenska Mässan.

3B8A.jpg