Skanna QR-kod med mobilen. Med mobilen ena handen och en karta i den andra går det nu att stadsvandra virtuellt i framtidens Frihamnen. Allt med hjälp av mobilen och QR-koder.

333C.jpg
Den som går in på evenemangsområdet under Volvo Ocean Race märker snart att det lite här och var finns cirklar med två fötter och en QR-kod. Det är Göteborgs Stad som har märkt ut nio platser där du med hjälp av att scanna en QR-kod får en 360 graders bild av hur platsen där du står ser ut år 2021.

– Det är hur enkelt häftigt som helst. Du kan jämföra hur platsen ser ut nu och när Jubileumsparken är färdig, säger Arvid Forsberg, som arbetar med visualisering på geodataavdelningen på stadsbyggnadskontoret.

Skanna koden
Kartan finns att hämta i stadsbyggnadskontorets monter vid Göteborgs Stads paviljong. Sen är det bara att börja vandringen. Väl framme vid cirkeln placerar du fötterna i fotspåren och skannar QR-koden med mobilen. För att skanna koden används antingen en särskild app för QR-läsning, eller mobilens kamera. Kameran i telefoner med Android och senaste Iphone har en inbyggd funktion för att skanna QR-koder.

– Då kommer det upp en 360 graders bild i Youtube i din telefon. Den har gyroteknik och känner av och följer med när du rör dig. Du kan alltså stå på en virtuell gård i framtidens Frihamnen och titta upp mot balkongerna och bilden följer med, berättar Arvid Forsberg.

Ett tänkbart Frihamne n
Vandringen med QR-koder i Frihamnen är led i Göteborgs Stads arbete att informera om och väcka intresse för stadsutvecklingen i staden. Bilderna, som visar ett tänkbart framtida Frihamnen, är byggda utifrån de detaljplaner som finns för etapp i området och innehåller planer på en jubileumspark och cirka 3000 bostäder och cirka 2 000 arbetsplatser.

51D4.jpg

Det finns nio stycken utkiksplatser för en VR-promenad i Frihamnen.