Följ med när Hisingsbron tar form i sommar. Mellan den 11 juli och 21 augusti levereras de sista ståldelarna till Hisingsbron. Med lyftsektionen och dess fyra torn på plats kan färdigställandet börja på allvar. Vårt Göteborg tipsar om tider och platser för att bäst kunna se när stans nya landmärke börjar ta form.

I sommar råder det full aktivitet vid byggnationen av Hisingsbron. Den 11 juli anlände ett skepp från Sevilla med tolv stora stålkonstruktioner till Frihamnen. Däribland de fyra arkitektritade torn, så kallade pyloner, som ska placeras runt den del av bron som kommer att bli höj− och sänkbar.

− Med pylonerna på plats får Hisingsbron sin karaktäristiska siluett och du får en bild av hur den kommer att se ut, säger Mikael Nummedal, projektchef för Hisingsbron på trafikkontoret.

Varje millimeter räknas

Innan det är möjligt ska dock ett älvrekord sättas och ett precisionsarbete med 115 ton tunga och 37 meter höga pyloner utföras. De fyra stående pylonerna fraktas från Frihamnen till byggplatsen den 20 juli och under veckan som följer monteras de på plats.

– Det kräver en enorm precision. Felmarginalerna är på millimeternivå, minsta felvinkel gör att vi får problem sedan när bron ska öppnas och stängas så det blir en stor utmaning, säger Mikael Nummedal.

Farled stängs i en vecka

Samtidigt som pylonerna monteras kommer den sista stålleveransen till bron, även den från Sevilla. Det är det 750 ton tunga lyftspannet, det vill säga den höj- och sänkbara delen av bron. Lyftspannet kommer att lastas om till en pråm som när den styr upp i Göta älv mot byggplatsen är den största som någonsin gått i älven.

Då lyftspannet sedan ska monteras i slutet av augusti stängs farleden av i sju dagar.

– Det blir trångt när vi går igenom Götaälvbron med lyftspannet. Öppningen är 44 meter och lyftspannet är 40 meter brett, så passagen måste ske väldigt lugnt och kontrollerat.

Om man vill se det här eller vill uppleva en annan del av sommarens arbete med bron – var tycker du att man ska stå?

− Är du på södra älvstranden ser du bra vid P−arken vid läppstiftet eller Gullbergskaj. På norra älvstranden ser du bra vid bananpiren, säger Mikael Nummedal.