Succé för allmänhetens dag. Korven tog slut redan före lunch. Pennorna till poängpromenaden strax därefter. Men det vackra vädret och en viss förväntan inför vad som skulle hända utmed kajkanten vid Gullbergsvass och framme i Marieholm höll det dryga tusentalet besökare som passerade Älvrummet på gott humör.

När dörrarna öppnades till Älvrummet klockan 10 på lördagsmorgonen fanns redan en ordentlig kö där utanför.

7A70.jpg
Till en början mest morgonpigga pensionärer, men under dagen visade det sig att intresset för vad som händer i staden inte har någon ålder. Barnfamiljer, ungdomsgäng och stora grupper kollegor inom olika branscher tog chansen att promenera de 2,7 kilometrarna från Älvrummet till Marieholm. Eller så tog de bussen.

Västtrafiks specialchartrade buss märkt ”Marieholmsdagen” gick i skytteltrafik mellan Operan och tunnelbygget, i stort sett fullsatt varje tur. När den första guidade turen avgick kl. 11 följde närmare 250 personer med.

Göteborgarna bryr sig
– Alla som vet något om att vara stadsguide vet att ingen vettig människa tar sig an en sådan stor grupp, pustade dagens guide Glenn Evans, när han skyndat tillbaka till Älvrummet för att fånga upp nästa grupp. Men det gick bra, de skötte sig väldigt fint.

Det är tydligt att göteborgarna bryr sig om vad som händer i staden. För trots att det lockades med fika och poängpromenad så var vandringen mot Marieholm en faktaspäckad historia. Under Göta Älvbron visade dess ersättare, Hisingsbron upp sig, längre bort även Centralenområdet och E45:an som ju skall överdäckas just här.

Västlänken var på plats med en rad experter, hos arkeologerna från Nya Lödöse fanns föremål som hittats vid utgrävningarna och trafiken.nu upplyste om hur du bäst får koll på trafikläget, både nu och under de kommande åren av byggande.