Det är svårt att skydda sig helt och hållet från inbrott, men det går att försvåra för en inbrottstjuv att ta sig in. En sak vet man: tjuvar undviker dörrar som det tar tid att bryta upp. Här får du några handfasta råd från Konsument Göteborg.

Köp inte av dörrförsäljare

Köp inte lås eller säkerhetsprodukter av dörrförsäljare, många är oseriösa och endast ute efter att tjäna snabba pengar.

Skulle du ändå låta dig övertalas av en dörrförsäljare är det bra att veta att du alltid har två veckors ångerrätt vid hemförsäljning. Är det så att säljaren gjort ett ingrepp i dörren innan tvåveckorsfristen är han skyldig att återställa dörren.

Välj rätt dörrlås

Ett ”tvåfunktionslås” är ett bra lås som kan låsas inifrån med bara ett dörrvred, och utifrån med nyckel. Välj ett som är rekommenderat av Svenska Stöldskyddsföreningen. Om du monterar en dörrspärr kan du öppna dörren på glänt utan risk för att någon tränger sig in.

Se över balkongdörren

Dörrar till balkong eller terrass skall helst ha ett så kallat spanjolett-handtag. Det gör det svårare för tjuven att öppna dörren efter att man slagit sönder rutan. Även en tjuv undviker helst att klättra ut och in genom en trasig ruta.

Kontakta låsmästare

Är du osäker på vilken typ av lås du har idag kan du gå till en auktoriserad låsmästare och visa dina nyckar. I telefonkatalogens Gula Sidor kan du se vilka auktoriserade låsmästare som finns i din närhet.

I flera låssmedsbutiker finns även utställning och demonstration av olika lås och säkerhetsprodukter.

Här får du råd

Svenska Stöldskyddsföreningen har kostnadsfri rådgivning till konsumenter och finns på telefon 08-783 74 50. Du kan även besöka deras webbsida www.stoldskydd.se