Tryggare område, färre inbrott och minskad skadegörelse. Trygghetsgruppen i Hjällbo har blivit en succémodell som kopieras inte bara i Sverige, utan även internationellt.

Projektet ingår i regeringens storstadssatsning som löper över tre år.
När Trygghetsgruppen startade sitt arbete 1998 på uppdrag av Hjällbobostaden, var andelen hyresgäster som kände sig otrygga i Hjällbo högst i hela Göteborg. I dag, fem år senare ser läget annorlunda ut.

– Jag tror att Trygghetsgruppen har bidragit starkt till att hyresgästerna känner sig tryggare. Idag ligger vi i topp, när det gäller tryggheten bland de boende, säger Sadik Cindrak som är gruppens arbetsledare.

Trygghetsgruppen består av åtta personer som tillsammans talar 13 olika språk. Alla bor de i området och känner till det mesta som händer runt omkring.

– En person som inte bryr sig kan inte jobba här. Vi bor här och då känner man ett engagemang att arbeta för en förbättring, säger Said Abdullahi, en av kvällens nattvandrare.

Kompetenta nattvandrare

Arbetsuppgifterna är många och handlar förutom att patrullera området och förebygga kriminalitet, också om att hjälpa de boende.

– Vi byter säkringar, letar efter barn som kommit bort eller förklarar hur tvättstugan fungerar, förklarar Said och kollegan Zlatan Islamovic.

– De flesta som ringer till Trygghetsgruppen ber om eskort, till exempel från spårvagnen och hem till sin lägenhet på natten. Vi får också en del tips om droger och kriminalitet från hyresgästerna. De ringer hellre oss än polisen, vilket vi tar som ett gott betyg, säger Sadik Cindrak.

Trygghetsgruppen har ett mycket bra samarbete med polisen, Securitas, bostadsbolag, skola och föreningar i området. Gruppen jobbar sju dagar i veckan från 16.30 till 02.00 under vinterhalvåret.

Begum Ahmedi är en av många nöjda hyresgäster som fått hjälp från gruppen.
– Det har blivit en märkbar skillnad i området sedan Trygghetsgruppen började. Det känns jättebra att kunna ringa dem och få hjälp, säger hon.

Prisbelönad modell

Projektet Trygghetsgruppen gick 2001 över i regeringens Storstadssatsning som totalt omfattar 240 miljoner kronor. Modellen har blivit mycket uppmärksammad och idag finns liknande projekt i Malmö och Stockholm.

Trygghetsgruppen vann även den svenska uttagningen till European Crime Prevention Awards år 2000. En prestigefylld tävling inom brottsförebyggande arbete i Europa, där Trygghetsgruppen slutade på en andra plats.