Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2019-09-10]

Temavecka om rymden och göteborgsk rymdhistoria

Buzz Aldrin på månen, fotograferad med Hasselbladskamera från Göteborg. Foto: Neil Armstrong

Stark rymdregion. Den 20 juli var det 50 år sedan Neil Armstrong och Buzz Aldrin landade på månen. Det uppmärksammas nu runtom i Göteborg och Västsverige med en rymdvecka – bland annat av Universeum som den 14 september öppnar en ny utställning om, just det, rymden.

Månmusik, Christer Fuglesang, nya utställningar på Universeum och Hasselblad center, rymdskola, stjärnskådning på Slottsskogsobservatoriet och massor av andra aktiviteter för stora och små rymdnyfikna personer. Det står på agendan på Rymdveckan, som den 14–22 september går av stapeln i Göteborg och Västsverige.

En del av 400-årsjubileet
Syftet med veckan är att sprida kunskap och nyfikenhet om rymden och rymdforskning, och belysa Västsveriges starka position som rymdregion både historiskt och i nutid.

Rymdveckan är en del av Göteborgs Stads satsning inför 400-årsjubileet 2021, som i år fokuserar på temat ”Kunskap och upplysning”. Christian Westerberg på Göteborg & Co är processledare för temaåret, och berättar varför de valt att sprida kunskap om rymden som en del av jubileet.

”Här finns ett starkt rymdkluster”
– Rymdveckan är ett utmärkt tillfälle för alla att inspireras och lära sig mer om rymden. Vi vill lyfta fram både den fantastiska forskning som bedrivs men även alla kunskapsintensiva företag som verkar inom rymdindustrin i Göteborg och Västsverige. Det är inte alla som känner till det men här finns ett starkt rymdkluster, säger han.

Rymdveckan har tillkommit på initiativ av Chalmers och Hasselbladsstiftelsen. Arrangemanget genomförs tillsammans med bland andra Universeum, Göteborgs Universitet, Göteborgs Symfoniker och Alfons Åbergs Kulturhus. Rymdveckan stöds även av Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Västra Götalandsregionen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling